Durva állításokat tett az izraeli Jerusalem Post Orbánról és Putyinról

Oroszország célja Magyarországot úgy beállítani a nemzetközi színtéren, mint Európától elszakadó államot – írja a Jerusalem Post elemzésében. A Seth J. Frantzman által jegyzett cikk szerint Moszkva számít Budapest támogatására a Nyugat által az év elején bevezetett szankciókkal szemben.

Vlagyimir Putyin 2019-es látogatásán egy sajtótájékoztatón

A cikk emlékeztet rá, hogy a TASS orosz állami média által közzétett több írásnak a középpontjában is Magyarország áll, és azok egyértelmű célja, hogy Budapestet úgy ábrázolják, mint amely eltávolodik Európától.

Az elemzés szerint ez egy klasszikus politikai manőver, amely arra irányul, hogy megosztottságot szítson Európában és sokszor abban nyilvánul meg, hogy Moszkva támogatja az egységes Európa gondolatával ellenzőket.

Az elemzésben felidézik, hogy az EU Observer áprilisi cikke szerint uniós parlamenti képviselők azzal vádoltak meg populista politikai pártokat, hogy Putyin céljait szolgálják az EU-n belül, ezzel aláásva az európai demokráciát – pénzért vagy politikai hasznokért cserébe. Az írásban szerepelt az olasz Liga, a német AfD, az osztrák Szabadság Párt, a magyar Fidesz, valamint a francia Nemzeti Front neve is.

Az orosz állami média cikkei felidézik, hogy hétfőn Orbán Viktor magyar miniszterelnök bejelentette: nemzeti konzultációba kezd a kormány arról, mit gondolnak a magyarok a szankciók jogosságáról. Felemlegetik azt is, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint Európa többet ártott saját magának a szankciók bevezetésével, mint amennyit elért általuk.

Az izraeli politikai életben kiegyensúlyozott hírforrásként nyilvántartott Jerusalem Post azt elemzi, hogy mivel Magyarország úgymond mindkét táborban megvetette a lábát, oroszbarát politikát folytató európai uniós államként jól szolgálja Moszkva azon céljait, amelyek az EU megosztására irányulnak.

Azt is felemlegeti a szerző, hogy egyes elemzők arra számítottak: egy olasz jobboldali kormány megerősíti az EU-n belül a magyarok pozícióját, de a vasárnap megválasztott, Giorgia Meloni vezette kabinet eddig nem mutatja ennek jelét, hiszen elítéli az “orosz agressziót”.

Az elemzés úgy összegez, hogy Magyarország egyelőre magára maradt nézeteivel az unión belül, de ha a gazdasági helyzet tovább romlik, akár még jól is kijöhet a helyzetből.