Durva árak lesznek húsvétkor is, ezen az ünnepen sem spórol a magyar

Minden megdrágult legalább 20-30 százalékkal a tavalyi év óta – a KSH hivatalos adatai által jelzett 8,5 százalékos márciusi infláció felett.

A drágulás miatt jóval többe kerül az idei húsvét a tavalyinál, ennek ellenére nem az ünnepi hozzávalókon spórolnak.

Az egyik pécsi árus tavaly 50 forintért adott egy darab tojást, most hiába lett 10 forinttal drágább, ugyanúgy elfogyott szombaton délig az összes tojás – derül ki az RTL Klub híradójából.

Nem is visznek kevesebbet, kénytelenek vinni, sonkához nem lehet, hogy nem eszünk tojást

– mondta az árus.

A füstölt áru is drágább, akár 2-3 száz forinttal is többe kerülhet kilója, mégis ugyanúgy viszik az emberek, mint tavaly. Szintén drágult a paradicsom, kilója már 1500 forintba kerül, a paprika is ugyanennyi. Mégsem választják a takarékoskodást a vásárlók, hiszen egy ünnep különleges alkalom és, aki teheti, nem spórol ilyenkor, hiszen úgy van vele, hogy a „sonkát, tojást húsvétkor meg kell venni, azon nem fogok spórolni, vannak más egyéb kevésbé fontos dolgok, amiről le lehet mondani”.

A Nébih szakembere úgy látja, általánosságban egyre többen próbálnak takarékoskodni az elszabadult árak miatt, és figyelnek az élelmiszer mennyiségére. Az ünnepi bőség végére sokszor az ételek egy része mégis a kukában végzi.

Az ünnepi vendéglátások, családi összejövetelek csak fokozzák az élelmiszerpazarlás kockázatát, ezzel kapcsolatban érdemes észben tartani, hogy „senkinek nem nő meg kétszeresére a gyomra húsvétkor vagy akár karácsonykor, mint a normál napokon” – nyilatkozta Kasza Gyula, a Nébih Maradék nélkül programjának vezetője.

A Hivatal külön erre a célra létrehozott honlapot is, melyen összegyűjtötte praktikus jótanácsait:

  • Még az ünnep előtt szabadítsunk fel helyet a hűtőben a megmaradt ételeknek.
  • Készítsünk hosszan eltartható süteményeket.
  • Fagyasszuk le adagonként a maradék ételeket.
  • Használjuk fel a megmaradt hímes tojásokat is.