Durva intézkedést hozott a lengyel kormány Lengyelországban, voltaképp ők tényleg rezsit csökkentenek

Az idei lakossági energiaáron, kedvezményesen kaphatnának áramot Lengyelországban kétezer kilowattóra évi fogyasztásig, mutatta be a kormány tervezetét Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Az intézkedéscsomag lényege az energiatakarékosság elősegítése, és a kisfogyasztói energiaárak ugrásszerű növekedésének megakadályozása.

2023-ban minden háztartás évi kétezer kilowattóra fogyasztásig kedvezményes, az ideivel azonos árat kell fizetnie, ami a kormányfő szerint akár havi 150 zloty (nagyjából tizenháromezer forint) megtakarítást jelenthet a piaci árakhoz képest.

A fogyasztási küszöböt 2,6 ezer kilowattórában határozzák meg a nagycsaládosoknál, a fogyatékossággal élőkről gondoskodóknál és a gazdák háztartásainál.

A kedvezmény a lengyel háztartások mintegy hatvanhat százalékát érinti, mondta Morawiecki, majd hozzátette, hogy ha a csomag hatására az emberek elkezdenek takarékoskodni, még több ember is részesülhet a kedvezményből.

Állami támogatást kapnak az energiaigényesnek minősített vállalatok is.

A megszabott mennyiség átlépése után a háztartások a piaci árat fizetik majd a többletfogyasztásért. A háztartásoknak nyújtandó támogatások állami költségét Morawiecki több mint 30 milliárd zlotyra, azaz 2,6 ezer milliárd forintra becsli.

Mindeközben a közigazgatási intézményeket október elsejétől az áramfogyasztás 10 százalékos csökkentésére kötelezik. (via MTI)