Durva leszerelési hullám indult el a Honvédkórházban

Átkerül az egészségügyért is felelős Belügyminisztériumhoz a Honvédkórház irányítása – derül ki a miniszterek feladatait felsoroló salátatörvényből. A jogszabály szerint 2023. január elsejével kiválással jön létre egy új egészségügyi szolgáltató, amely jogutódként ellátja a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ nem katonai feladatait – írja az rtl.hu.

Dr. Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára szerint létre lehet hozni olyan szervezeti megoldást, amelynek következtében a katonák továbbra is ugyanúgy végzik a munkájukat, mint korábban, csak ebből kifelejtik azt, hogy mit szeretnének maguk az orvosok.

Könnyen lehet ugyanis, hogy az egészségügyisek egy része ebben a helyzetben inkább úgy dönt: leszerel.

Az sem egyértelmű egyelőre, hogy a háromezres létszámból hány embert érint majd az átszervezés.A kórházban attól is tartanak, hogy sérülnek majd a katona-egészségügyi készségek is.

Éppen akkor döntöttek úgy, hogy kiszervezik a honvédség nagyjából 15-20 százalékát kitevő részleget, amikor hivatalosan háborús veszélyhelyzet van Magyarországon – mutatott rá Dr. Nagy Marcell, aki szerint még akkor is figyelemreméltó a veszteség, ha a kórházban dolgozók jó része honvédelmi állományban lévő civil alkalmazott.

A törvénymódosítás kimondja, hogy ha valaki az átszervezés miatt más jogviszonyba kerülne – például civil orvos lenne a továbbiakban és nem katona –, akkor nem kereshet kevesebbet, mint korábban. A portál forrásai szerint a döntés nyugtalanságot okozott az állományon belül, a legtöbben arra számítanak ugyanis, hogy a következő hónapokban, az átszervezés életbe lépéséig szinte semmilyen tájékoztatást nem kapnak majd arról, milyen feltételek mellett folytathatják a munkát.