Durva listát hozott nyilvánosságra az Európai Gyógyszerügynökség (EMA)

Az Európai Gyógyszerügynökség listát tett közzé azokról a vakcinákról és gyógyszerekről, amelyeket a koronavírus ellen lehet alkalmazni.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról és terápiás készítményekről a rendelkezésre álló készletek biztosítása érdekében – írta meg az MTI az uniós gyógyszerügynökség tájékoztatása alapján.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség közleményében azt írta: a lista segít figyelemmel kísérni a készítmények kínálatának és keresletének alakulását, és jelzi a gyógyszerek és oltóanyagok lehetséges vagy tényleges hiányát.

A most első alkalommal közzétett listán tizennégy készítmény található:

  • a BioNTech/Pfizer-vállalatok Comirnaty nevű oltóanyaga,
  • a Janssen Jcovden nevű vakcinája,
  • a Novavax Nuvaxovid oltóanyaga,
  • a Moderna Spikevax vakcinája,
  • az AstraZeneca Vaxzevria oltóanyaga.

A gyógyszerek között pedig a Xevudy, a Veklury, a Ronapreve, a RoActemra, a Regkirona, a Paxlovid, a Kineret, az Evusheld nevű készítmény, valamint egy Dexamethasone tartalmú készítmény szerepel.

Mindenről be kell számolni

A jegyzékben szereplő gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyének jogosultjai kötelesek rendszeresen tájékoztatni a gyógyszerügynökséget a vonatkozó információkkal, beleértve a készítmények lehetséges vagy tényleges hiányát, a rendelkezésre álló készletekre vonatkozó adatokat, illetve a kínálatot és a keresletet érintő előrejelzéseket.

A tagállamok emellett rendszeres jelentéseket fognak készíteni a készítmények iránti becsült keresletről, amely lehetővé teszi majd a gyógyszerügynökség számára, hogy megfelelő uniós szintű intézkedéseket javasoljon az Európai Bizottságnak a gyógyszerek és oltóanyagok hiányának megelőzésére.

A lista nem helyettesíti az oltásra és a koronavírus-fertőzés okozta betegség kezelésére vonatkozó nemzeti iránymutatásokat – közölték.