Durva orosz bombázás érte Kijevet, több tucat lakóház, kórház, óvoda lett rakétatámadások romhalmaza

Rakétatámadás érte Ukrajna fővárosát, Kijevet a vasárnap kora reggeli órákban. Hetek óta ez volt az orosz erők első légitámadása a térségben.

Ötödik hónapjába lépett Európa legnagyobb szárazföldi konfliktusa a második világháború óta, de a helyzet továbbra is kilátástalan. Vasárnap fél hét körül több rakéta is becsapódott Kijev belvárosának lakóépületeibe, szám szerint négy, majd a nap folyamán még további kettő.

Reggel 6 óra 22 perckor füstoszlopok szálltak fel a központi Sevcsenkovszkij-negyed felett, ahol egyetemek, éttermek és művészeti galériák sora található. Vitalij Klicsko, a város polgármestere azt mondta, hogy két lakóépületet találtak el az orosz gépek, aminek szerinte a megfélemlítés volt a célja a kedden kezdődő madridi NATO-csúcstalálkozó előtt – írja a Reuters helyszíni tudósítása.

Az orosz támadás nem sokkal az után érte Kijevet, hogy az ukránok elvesztették egyik kulcsfontosságú keleti városukat, Szeverodonyecket. Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő a Telegramon azt írta, hogy az előzetes adatok szerint 14 rakétát indítottak a térség ellen.

A rakétacsapások következtében többen megsérültek, a tűzoltók a füstben úszó épület romjai közül próbálják kimenteni a sérülteket, a roncsokat pedig jelenleg is takarítják.

 

 

 

 

A mentési akciók folyamatosan zajlanak, hiszen többen is a törmelékek alatt rekedtek, a lakóházból pedig 25 embert evakuálni kellett.

Vitalij Klicsko egyik bejegyzéséből az is kiderült, hogy egy hétéves kislányt sikerült kimenekíteni a romok alól.

A Guardian értesülései szerint a kislány édesapja nem élte túl az esetet.

 

 

 

Ihor Klimenko, az ukrán rendőrség vezetője szerint legalább öten megsérültek a támadás alkalmával.

Az orosz hadsereg egyik lövedéke egy óvodát talált el, ami egy hét méter átmérőjű fúródást idézett elő a földben, az óvoda játszótere pedig ezáltal megsemmisült.

Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója szerint további támadások is várhatóak még a mai nap folyamán, akár egész nap is eltarthatnak az orosz offenzívák.