Durván megugrott a költségvetési hiány Magyarországon

A kormány arról döntött, hogy jelentős mennyiségű plusz gázt szerez be a téli hónapokra, ami a költségvetési deficitcélt 6,1 százalékra emeli, jelentette be Varga Miháy pénzügyminiszter Szegeden, a 60. Közgazdász-vándorgyűlés második napján.

Elmondta, hogy a kormány továbbra is tartja magát a 4,9 százalékos államháztartási hiánycélhoz de az Eurostattal való egyeztetés után ehhez hozzá kell számolni a 747 millió köbméternyi extra gázvásárlást, amivel együtt a hiány 6,1 százalékra ugrik. A Portfolio emlékzetett rá, hogy a különleges földgázkészlet vásárlásához hazai bankok nyújtottak szindikált hitelt a szénhidrogén-készletezési szövetségnek.

De mivel az európai számbavételi módszer szerint ez egy államháztartási kiadási tétel, ezért 1,2 százalékpontos GDP-arányos ESA-hiánynövekedést okoz.

A pénzügyminiszter azzal számol, hogy módosítani kell a 2023-as költségvetést, mert tavasz óta rosszabbak lettek a kilátások. Viszont arra számít, hogy 2024-re 3 százalék alá süllyed a deficit. Szerinte nehéz feladat lesz 2023-ra növekedést tervezni.

Varga szerint az év hátralévő részében az infláció tovább fog emelkedni, aminek a tetőzése az év végére várható, és lassan jövő évtől megindulhat a mérséklődés.

Beszélt arról is, hogyan növekedetek az ország energatikai költései 2019 és 2022 között:

  • a földgáz 570-ről 5059 milliárd forintra;
  • a kőolaj 1008-ról 1479 milliárd forintra;
  • az áram 201-ről 1556 milliárd forintra.

Ugyanakkor elismerte, hogy az ország rosszul áll az épületek szigetelésével:

 

míg a szigetelt családi házak aránya Ausztriában 80 százalék, Lengyelországban 49 százalék, Szlovákiában 35 százalék, Csehországban 25 százalék, addig Magyarországon csak 20 százalék.

 

(Portfolio)