Durván nekiment a Mazsihisz elnöke Orbánnak a tusványosi fajgyűlülő kijelentései miatt

Komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségen belül Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszéde, írja közleményében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

Mint írják, nem tudják értelmezni a beszédnek a „fajok keveredésével” foglalkozó részét, ráadásul „a miniszterelnök szóhasználata élesen szembe megy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett”.

„Történelmi tapasztalatainkra és a velünk élő családtörténeteinkre alapozva fontos szót emelnünk a magyar közélet félreérthető megnyilvánulásai ellen.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke találkozót kért Magyarország miniszterelnökétől.”

„A hazánk előtt álló rendkívül nehéz időszakra, a Mazsihisz a párbeszéd fenntartásával kifejezetten fontosnak tartja a közéleti viták eldurvulásának megakadályozását. Ez nem kizárólag a zsidó közösség, de a magyar társadalom érdeke is. A zsidó vallási törvényeket követve, a Mazsihisz minden megkülönböztetett közösséggel szolidaritást vállal a humánum jegyében.”

A miniszterelnök Tusványoson arról beszélt, hogy Európának az a része, ahol a népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel, az kevert fajú világ”, mi viszont a Kárpát-medencében „nem vagyunk kevert fajúak”, és „nem akarunk kevert fajúvá válni”.

Szerinte eljön majd az idő, amikor „a nyugati határainknál majd meg kell állítani” azokat, akiket „nem akarunk beengedni – Schengen ide, Schengen oda”.

Ezzel elég világosan utalt arra, hogy valamikor majd nem azt kell nézni a határon, hogy valaki EU-s állampolgár-e, vagy jogszerűen tartózkodik-e az EU-ban, hanem azt, hogy milyen származású. (via MTI)