E-jegy-botrány: Kirúgták a BKK éléről Dabóczi Kálmánt!

0

A főpolgármester kezdeményezte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójának felmentését a cég elektronikus jegyrendszer projektje miatt. Ezt maga Tarlós István közölte pénteken az MTI-vel.

A BKK vezérigazgatója Dabóczi Kálmán, aki Vitézy Dávidot váltva 2015-óta vezette a társaságot.

A főpolgármester közleménye szerint emellett a cég részéről

a kivitelezési bonyodalom súlyának elhúzódó téves értelmezése, illetve „szofisztikus magyarázatai” folytán
mára semmiképp sem indokolható időveszteség következményeként az illetékes, BKK-t felügyelő főpolgármester-helyettes feladata a jövőben a városüzemeltetésre korlátozódik.

A fejlesztések közvetlen felügyeletével ezt követően általánosan Bagdy Gábor főpolgármester-helyettest bízza meg a főpolgármester – olvasható a közleményben.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága november 21-én egyhangú szavazással, azonnali határidővel felmondta az elektronikus jegyrendszer kiépítésére és üzemeltetésére kötött szerződést. A fővárost nem érte anyagi kár – közölte Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes csütörtökön az MTI-vel, hangsúlyozva, a projekt problémáiról a főváros vezetésének nem volt tudomása.

Az, hogy a problémákról sem Tarlós István főpolgármesternek, sem neki nem voltak információi, nyilvánvalóan nem lehet igaz, hiszen a Fővárosi Közgyűlés többször is foglalkozott a rendszer problémáival és a szerződést is többször módosították.

Maga Tarlós pedig havonta kapott jelentést a BKK ügyeiről, benne a projekt állásáról.

Bagdy Gábor jelezte: a fővárost nem érte anyagi kár – ez szintén furcsa állítás, hiszen a rendszer kiépítéséhez kért 17 milliárd forintos EBRD-hitelkeretből tavaly májusig már 5,4 milliárdot lehívott a fővárost. Ezt természetesen vissza kell fizetni.

 

 

olkt.hu/MTI