Ebbe családok fognak belerokkanni: Óriási pofon lesz az első rezsiszámla

„A rezsinövekedés annyira brutális és zsebbevágó, hogy nem hiszem, képesek lesznek ezt elfedni a különféle, a kormányzat által kreált vagy felnagyított ellenségek”

 

– fogalmazott a Népszava kérdésére Síklaki István szociálpszichológus.

 

 

A nyugalmazott egyetemi tanárt azzal kapcsolatban kérdeztük, vajon hová csatornázhatja be a hatalom azt a társadalmi elégedetlenséget, mely alighanem borítékolható és érezhető lesz szeptemberben, az első, megemelkedett közüzemi számlák megérkezése után.

 

– A NER évről évre kitalált vagy felturbózott egy problémát, amelyet aztán a bajok fő okozójaként állított be.

Feltehetően most is hasonlóban gondolkodhatnak a Fidesz ideológusai.

Ezek eddig minden alkalommal működtek, ám Síklaki Istvánnak vannak kétségei, most is így lesz-e, mivel a rezsiemelés olyan szintű probléma, aminél már ez sem fog segíteni.

Jelezte, maga a rezsicsökkentés is egy hazugság, mert valójában hatósági ár volt, mégpedig magasabb a piaci árnál, ezért valójában megadóztattak bennünket.

 

Kifejtette, egyelőre sokan nem számoltak utána fogyasztásuknak, emiatt beveszik a különféle

 

„elterelő manővereket, de ha kijönnek az új tarifák alapján kiállított csekkek, az orrbavágás lesz”.

 

Síklaki István biztos benne: a hatalom megpróbálja majd valakire vagy valamire ráirányítani a feszültség nyomán keletkező frusztrációt, gyűlöletet, de nehéz dolga van „mert már mindenki soron volt”.

Egyedül az ukránokat tartja reálisnak, mint kézenfekvő célpont, de az szerinte külpolitikai okokból necces lenne.

A szakértő kifejtette, eddig Orbán Viktor és a Fidesz megúszta az elégedetlenségi hullámokat, de most nem biztos benne, hogy sikerül majd kitérniük.

 

„Ebbe családok fognak belerokkanni. Elkezdhetjük gyűlölni, teszem azt a malájokat, ám attól még a rezsiszámlát ki kell fizetni”

 

– fogalmazott Síklaki István.

 

Egyébként már most megfigyelhető az a kormányzati tematizálás, mely minden bizonnyal a rezsiemelés és az új árszabás okozta káoszról szeretné elvonni a figyelmet.

Ilyennek tudható be Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében a „fajok keveredését” firtató rész, de sokan vannak, akik a Hegedüs Zsuzsa főtanácsadó lemondása és kemény bírálata (majd ezután visszafordulása) körül kialakult üzengetést is a show részének tartják.

Takaréklángon van a migrációs helyzet, de Brüsszel – az örök sláger – bármikor játszhat.

Egyelőre azonban úgy tűnik, minden a legnagyobb rendben a Fidesz szempontjából, legalábbis ha a felszínt nézzük.

Bár a kata-törvény módosítása miatt voltak kisebb tüntetések, ám a demonstrációk gyorsan elhaltak, érdemi hatásuk pedig nem volt a folyamatok alakulására. Intő jelek persze akadnak.

A Publicus Intézet lapunk számára készített felmérése azt mutatja, hogy a teljes népességet vizsgálva 12 százalékponttal csökkent a Fidesz népszerűsége rövid idő alatt.

Az IDEA Intézet a teljes népességben 6, míg a biztos szavazó pártválasztóknál 3 százalékpontos csökkenést mért.

Bár még mindig jelentősen vezet a Fidesz, elkezdődött az úgynevezett peremszavazók lemorzsolódása.

 

 

 

(Népszava)