EBESZ-JELENTÉS DURVÁN LEJT A PÁLYA A FIDESZ FELÉ

Kiadta az EBESZ az április 3-i választás előtti, időközi jelentését, mely megállapítja, hogy a pálya durván lejt a Fidesz felé.
A jelentés kiemeli, hogy a megfigyelők szerint a közszolgálati médiában rendszerszintű politikai elfogultság figyelhető meg, és a műsoraiban lényegében nem jelennek meg ellenzéki politikusok. Pedig jogszabály szerint a közszolgálati médiaszolgáltató köteles a választási verseny szereplőinek egyenlő mértékben ingyenes műsoridőt biztosítani politikai hirdetések számára.
Olvasható az is, hogy az állami tisztviselők kampánytevékenységét a jogszabályok semmilyen módon nem korlátozzák, és az állami források kampánycélú felhasználását a jogszabály nem tiltja. A választói névjegyzék megbízható, ugyanakkor többen aggályosnak tartották, hogy a lakóhely új definíciója a szavazók stratégiai utaztatásához vezethet a billegő körzetekben, vagy illegális buszoztatását.
Problémásnak látják a levélszavazás „korlátozott biztonsági garanciáit”. Megállapítják, hogy a külföldi szavazókat megillető szavazati jog egyenlősége, ha a határon túli magyarokat megilleti a levélszavazás joga, akkor őket is ez a jog illetné meg.
A médiával kapcsolatban kijelentették, hogy problémásnak tartják, hogy korlátozzák az információhoz jutásukat, sőt a Pegasussal is megfigyelik őket.
Via hvg. hu