Edward Snowden: a magyar kormány válasza a legárulkodóbb a megfigyelési botrányban

Az Oroszországban élő, egykori amerikai hírszerző, Edward Snowden a Twitteren reagált arra, hogy kiderült, izraeli kémszoftverrel figyeltek meg kormánykritikus magyar újságírókat, vállalkozókat és politikusokat.

 

 

A magyar kormány közleménye a Washington Postban jelent meg.

 

A lap kérdéseire válaszul küldött közlemény szerint

 

„Magyarország egy demokratikus jogállam, ami mindig a törvénynek megfelelően jár el, bárkiről is legyen szó. Magyarországon a titkos eszközök használatára jogosult állami szerveket rendszeresen ellenőrzik a kormányzati és nem kormányzati szervek.”

 

Az Orbán-kormány a közleményben ezek után még vissza is kérdezett a lapnak:

 

„Feltették ugyanezeket a kérdéseket az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország vagy Franciaország kormányainak is? Amennyiben igen, mennyi ideig tartott, hogy válaszoljanak és hogyan reagáltak? Valamilyen hírszerző szolgálat segített megfogalmazni a kérdést?”

 

Edward Snowden a 444 által idézett Twitter bejegyzésében erről ezt írta:

 

„Magyarország a valaha látott legárulkodóbb választ adta a Pegasus-botrány kapcsán feltett kérdésekre. Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha »nincs tudomásom« arról, hogy tettem-e valamit vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról.”

Edward Joseph Snowden amerikai számítógépes szakember, volt CIA alkalmazott.

 

 

via. The Washington Post