Egy 300 millió forintos uniós támogatást fognak vizsgálni.

Eljárás indult a lélegeztetőgéppel üzletelő cég ellen

A Miniszterelnökség „szabálytalansági eljárást” indított az OTT-ONE Nyrt. ellen, mert nem valósult meg egy projekt, amelyben egy 300 milliós, speciális gép beszerzésére kapott uniós támogatást.

A Miniszterelnökség „szabálytalansági eljárást” indított a lélegeztetőgép-biznisz egyik szereplője, az OTT-ONE Nyrt. ellen – közölte még kedden a Budapesti Értéktőzsde. Az eljárást azért indítják, mert a tárca szerint nem valósult meg egy ginopos pályázat.

A hvg.hu szúrta ki, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő arról posztolt csütörtökön, hogy egy 300 milliós, speciális gép beszerzésére kapott uniós támogatást a cég.

A koronavírusjárvány kitörése után az OTT-ONE-tól az állam nagy tételben vásárolt akkor hiánycikknek számító maszkokat és lélegeztetőgépeket. A cég bevétele abban az évben megközelítette a 12 milliárd forintot.

Azonban a cégnél egymást követték az ügyek: azt a hvg.hu írta meg még 2020 nyarán, hogy az OTT-ONE egy felügyelőbizottsági tagja tulajdonosa annak a cégnek, amely több mint 6 milliárd forintért üzembe helyezhette a kínai lélegeztetőgépeket. Miután ez megjelent, a cég elnök-vezérigazgatója azt közölte, hogy a sajtóból értesült az összeférhetetlenségből, és visszahívják a szóban forgó felügyelőbizottsági tagot.

A lap beszámolója szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bennfentes kereskedés miatt 2020 őszén 5 millió forintra bírságolta a vállalatot, valamint egy részvényesét 10 millióra, 2021 áprilisában pedig felfüggesztette a cég részvényeinek tőzsdei kereskedését, ami a BÉT honlapja szerint jelenleg is ebben a státuszban van.

Idén januárban szintén büntetést szabott ki az MNB a cégre, tiltott piaci manipuláció, valamint a rendkívüli tájékoztatottsági kötelezettség szabályának megsértése és a bennfentes információ haladéktalan nyilvános közzétételének elmaradása miatt 111 millió forintra.

A hvg.hu arról számolt be, hogy a jegybank indoklása szerint az OTT-ONE hiányosan, lényegi információkat elhallgatva tette közzé azt az információt, hogy a könyvvizsgálója rendkívüli felmondással visszaadta a megbízását.

Azért is bírságolt az MNB, hogy sem a 2020-as, sem a 2021. első félévi beszámolót nem tették közzé.

https://zala.frisshirek.hu/cikk/20220929_szabalytalansagi-eljaras-indult-a-lelegeztetogeppel-uzletelo-ceg-ellen?fbclid=IwAR3z3n8ReuXJuMVtHZn0PwOi9ouBwipSIKVgQ7dLw5WsWr1UwTs_SqlocOU