Egy félév alatt elköltötte a kormány a passzív munkaerőpiaci kiadásokra szánt előirányzat 83,2 százalékát

Egyszóval már csak egy hónapra elegendő pénz van a munkanélküliek támogatására Magyarországon!

0

Egy félév alatt elköltötte a kormány a passzív munkaerőpiaci kiadásokra szánt előirányzat 83,2 százalékát. Az év hátralévő részére már csak nagyjából egy hónapra elegendő pénz maradt a költségvetésben.

 

A hivatalos adatok szerint márciustól napjainkig több mint 112 ezren veszítették el az állásukat. A valós szám ennél jóval magasabb lehet, mivel nem mindenki regisztráltatja magát álláskeresőként a munkaügyi hivataloknál – írja az Mfor.hu.

A regisztráció azonban feltétele, hogy a munkanélküli igényelhesse a mindössze három hónapig járó álláskeresi ellátást. A kormány a gazdasági válság, és a rengeteg új munkanélküli hatására sem fontolta meg a munkanélküliek hosszabb idejű segélyezését.

A passzív kiadások idei 83 milliárdos előirányzatának 83,2 százalékát viszont már el kellett költenie a kormánynak, ez kicsivel több mint 69 milliárd forintot jelent. Az előirányzat az álláskeresési járadékot, a nyugdíj előtti álláskeresési segélyt, az ellátások megállapításával kapcsolatos útiköltség-térítést, és az ellátásokkal összefüggő közvetlen költségeket foglalja magába.

Csak júniusban 29,4 milliárd forintot fordított a kormány ezekre a kiadásokra. Ez annyira kiugró tétel, hogy 2006-ig visszamenőleg egyetlen hónapban sem volt még csak hasonló nagyságú kiadás sem ezen a soron.

Mivel egy felülről nyitott előirányzatról van szó, az előirányzott összeg rövidesen várható teljes elhasználása ellenére sem lesz szükség a költségvetés módosítására.

 

Forrás: mfor.hu