Egy gyereknek ne az legyen az álma, hogy közmunkás lesz, hanem mondjuk űrhajós

Az UNICEF jelentése szerint, Magyarországon, a 0-17 évesek 25 százaléka, vagyis minden negyedik gyermek szegénységben él. A miniszterelnök főtanácsadója – Hegedűs Zsuzsa – egyik hetilapnak adott interjújában arról beszélt, szerinte ma már lényegében nincs hazánkban gyermekéhezés. Szerinte a szegényebb rétegek társadalmi leszakadását sikerült a Fidesznek megállítani. Mondta ezt, egymilliós fizetésért, amely mellé szolgálati autó is jár.

Valószínűleg a kocsijából egy másik Magyarországot lát, mint ami a valóság. Tisztes juttatást kap, a semmiért. Talán ha őnagysága kiszállna a luxusautóból, és ellátogatna az élet peremén vergődő családokhoz, akkor meggyőződhetne arról, milyen is Orbán Magyarországában, mélyszegénységben élni. Netán ha beszélne pedagógusokkal, óvónőkkel, akik – ha mernék–elmondhatnák neki, hogy hétfőnként milyen éhesen mennek a gyerekek az iskolába, óvodába. A szociális ellátórendszer egyébként is hétvégén, és ünnepnapokon szünetet tart. Akkor a szegényeknek, tilos éhesnek lenniük.

Mit csinálnak a szociális területért “felelős” állami, önkormányzati vezetők? Nem szégyellik magukat? Míg ők vasárnap a szépen terített asztal mellett elmormolnak egy imát,- hisz jó keresztény emberhez ez illik– majd jóízűen elfogyasztják a gazdagék ebédjét, az országban százezreknek talán még kenyérre sem jut hétvégén. Álszent, hazug , látszatok országában élünk.

Tausz Katalin, a szervezet magyarországi gyermekjogi igazgatója, a Népszavának arról beszélt –muszáj szó szerint idéznem –” Gyerekek képesek olyat mondani, amikor megkérdezik tőlük, mik szeretnének lenni, hogy közmunkás. Nekik a szüleik is közmunkások, akik boldogok attól, hogy közmunkát sikerült kapniuk. De egy gyereknek ne az legyen az álma, hogy közmunkás legyen, hanem mondjuk űrhajós.”

Nem szeretnék senkit további számokkal untatni,–a napilapban elolvashatja–ehelyett egy igaz történetet mesélek el. Egy vidéki nagyváros és környéke a helyszín, valahol az Alföldön. De, lehetne bármelyik magyar település, hiszen szegénység mindenütt jelen van, az élet peremén milliók tengődnek hazánkban.

Még a nyáron, az egyik ételosztáson, a melegben a hűvösön várta, hogy sorra kerüljön egy négy gyermekes anyuka is. Körülötte a csemetéi, közülük a legfiatalabb nyolc hónapos. Sokat nem tudtunk beszélni, – hiszen senki sem beszél szívesen a saját nyomorúságáról, – de annyit azért megtudtam, hogy 54 ezer forintos közmunkából próbálnak megélni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Hétvégét nehezen tudják megoldani, de igyekeznek, hogy a gyermekek legalább egyszer meleg ételhez jussanak. Arra a kérdésre, hogy hogyan képzelik el a család jövőjét, hallgatás volt a válasz. A nagyobb gyerekek szótlanok voltak, nem nyíltak meg, akkor csillant fel a szemük, amikor az ebédet megkapták. Olyan jóízűen és gyorsan ettek, látszott, nem mindennap jutnak meleg ételhez.

Az évek során nagyon sok megtört, szinte már az életről is lemondott emberrel találkoztam. De talán a legszomorúbb, mellbevágóbb , amikor a kisgyermeket látom, akik éhesen , mosolytalanul várják, hogy sorra kerüljön a családjuk. Meghasad a szívem, mikor a fájdalmas tekintetüket látom. Csak az vigasztal, hogy néha szemükben a remény is felcsillan. A szüleik már talán feladták, de ők még gyerekésszel, – igaz sok mindent átélve—szerencsére eddig nem jutottak el.

Ha belegondolunk azonban arra, hogy milyen jövőt látnak a szegény sorsú gyerekek maguk előtt, akkor félő, hogy a szegénység mindinkább életformává válik.

Sokszor eszembe jut, vajon milyen jövő vár ezekre az értelmes tekintetű, szomorú szemű, félszeg gyermekekre? Lesz – e erő bennük arra, hogy kitörjenek a mai helyzetükből, képesek lesznek saját tehetségükből jobb életet élni, mint ma a szüleik?

A választ nem tudom, de hiszek abban, hogy a jövő Magyarországa nem a kiváltságosok, a született előjogok országa lesz. Akkor talán a gyámoltalan , örömtelen éhező kislányoknak, kisfiúknak is megnyílik egy jobb világ reménye.

Forrás:Budácsik LajosLáthatatlan Magyarország