Egy hálás nyugdíjas levele Orbán Viktornak

Föld S. Péter

Kedves Legfőbb Főispán!…Méltóságos Miniszterelnök Úr!
Bevallom, szíven ütött az a gesztus, ahogyan hétfőn méltóztatott bejelenteni, hogy jövő év februárban plusz egyheti nyugdíjjal méltóztatik megajándékozni bennünket. Majdnem sírtam, amikor ezt meghallottam, alig bírtam visszatartani. Hála és köszönet, magam és társaim nevében.
Tudom, Ön sem fiatalember, megette már a kenyerünk javát. Én még emlékszem arra, amikor, a mostaninál sokkal fiatalabban, volt oly kedves azt mondani, hogy az idősek felélik a fiatalok jövőjét. De ne gondolja, hogy most ezért írok, és ezt az egykori suttyóságot akarom számon kérni Önökön. Eszembe sem jutna ilyen, pláne, hogy tudom, annak a pénznek, amit nagylelkűen nekünk méltóztatik adományozni, ezer más helye is lenne. Stadion épülhetne belőle, kisvasút, esetleg valamelyik saját lábon álló rokonnál landolhatna. Épp ezért tudom értékelni az Ön nagylelkű gesztusát, és ha már itt tartunk, egyúttal szeretném megkérdezni, van-e arra lehetőség, hogy mi, nyugdíjasok, hálánk jeléül, már most, áprilisban, a Fidesz jelöltjére szavazhassunk?
Mi, nyugdíjasok ugyan nem vagyunk annyira hülyék, mint amilyennek néznek minket, de valljuk be, a mi fejünk sem káptalan. És félő, hogy 2022-ig – nyugtasson meg, hogy lesz választás! – ez a mostani apró kis szívesség kimegy majd a fejünkből. Ezt pedig nem szeretnénk.
Vagy, teszem azt, nem megy ki a fejünkből az Ön végtelen jósága, amivel örök hálára kötelez bennünket, de közbejön valami. Például az, hogy nem bírjuk ki jövő év februárjáig, és egészségtelen életvitelünkből kifolyólag – nem elégséges táplálkozás, fűtetlen lakásokban történő megfagyás, stb. –, feldobjuk a talpunkat. Hogyan fogunk mi akkor 2022-ben a Fideszre szavazni?
Ezért kérem Önt Méltóságos Miniszterelnök Úr, hogy biztosítsák be magukat, és 24 órán belül terjesszenek be egy törvényjavaslatot (Semjén úr nagyon alkalmasnak látszik az ilyesmire), amit a parlament újabb 24 óra elteltével elfogad. E törvényjavaslat lényege, hogy a nyugdíjasok már most is szavazhatnának a Fideszre, nem kell megvárnunk a 2022-es választást.
És köszönjük még egyszer az üveggyöngyöket, valamint azt a nagylelkűséget, hogy jövő februárban, ahhoz, hogy megkapjuk az egyheti nyugdíjunkat, nem kell igazolni, hogy az illető nyugger ősei négy felmenőig a Fidesz szavazói voltak.