Egy izgalmas verseny

0

Egy izgalmas verseny

Amikor Mészáros Lőrinc neve mellett megjelent az első tízmilliárd, aztán az ötven, és így tovább, nyilvánvaló volt, hogy Orbán Viktor célja, hogy ő legyen a leggazdagabb magyar. És már nincs messze tőle: a legfrissebb kimutatás szerint még Csányi az első 320 milliárddal, de már Mészáros/Orbán a második 280 milliárddal. Nem kétséges, hogy ezt pár tízmilliárdocskát már az idén behozza Orbán.
Természetesen szó sincs itt – Orbánnál semmiképp — a piacon sikeres termékekkel gazdagodó kapitalista cégekről: ez a kleptokrata állam magyar modellje. Orbán vagyona nem vállalkozás, kockázatvállalás, innováció révén gyarapszik, hanem kizárólag a politika révén. A meglévő köz- és magánvagyont „osztja újra”, a maga számára íratott törvények segítségével – munka, teljesítmény, verseny és kockázat nélkül. Az újabb és újabb „Mészáros cégek”, vállalatok vásárlására fordított minden forint közpénz, a felcsúti birodalom nem a piacon megtermelt haszonból bővül, hanem a mi zsebünkből.
Amikor tehát Mészáros/Orbán a listán átveszi majd az első helyet, nem a jól működő magyar kapitalizmus, hanem csupán az ország leggátlástalanabb tolvaja előtt tiszteleghetünk.
Bruck András/facebook


..