Egy kis felcsúti matek

0

Matek jön! Gyengébb idegzetűek, és számtanból felmentettek lapozzanak!

Épült ott egy 3000 férőhelyes stadion, 3,8 MILLIÁRDÉRT. Majd a stadionhoz egy kazánház majdcsak annyiért (a fene a jódógukat) 3,1 MILLIÁRDÉRT.
Most végre épült egy sportközpont is, ha véletlenül esne az eső, – mert EZ A STADION, ugye tudjuk, esőben uszodává válik – benne 11 ezer méteren két sportcsarnok, két konferenciaterem, 17 öltöző, és 15 iroda, cca. 12,5 MILLIÁRDÉRT.
Épült még egy hiánypótló kisvasút is, biztos azért, hogy a malacokat etetni lehessen, mivel ott kanyarog a disznóólak tövében, 1 MILLIÁRDÉRT, de ez nem tétel.

Ez mindösszesen 20,4 MILLIÁRD FORINT, meg a rezsi.

Mindez a világvége környékén porosodó kis falucskában, ahol az átlagéletkor nagyjából 70 év, a lakosok száma pedig darabra 1851 fő!
Némi erőfeszítés, matematikai különórák abszolválása után kiderülhet, hogy minden lakosra, a részeges Pistától kezdve, aki traktoros, és gumicsizma volt a jele már óvodában is, a hetvenkilenc éves Juliska néniig, MINDENKIRE TIZENEGYMILLIÓ-HUSZONEGYEZER-HETVEN – AZAZ: 11 021 070 – FORINT FEJLESZTÉSI PÉNZ ESIK!
Csak érdekességképp, egy átlag, hasonló méretű falu lakosaira cca. hetven – azaz: 70 – forint per koponya jut. Viszont ha pechünkre például Debrecen lenne a nemzet táltosának szülővárosa (elköltöznék bazmeg! El én!), akkor a kurzusmatek szerint valami akkora szám jön ki, amit most ne is próbáljunk milliárdokra váltani. 200000×11021070 = 2204213938412 forint.
Ennyit kellene kapni a városnak Orbán matematikája szerint, csak a sportra! Budapest kiszámolásába most ne kezdjünk bele, mert a NASA gépe éppen a világvége matekolásával van elfoglalva. Nem adják ide!

Ezt a csodálatos kis települést pedig nevezzük még egy darabig FELCSÚTnak. Azért még egy darabig, mert ide a rozsdás bökőt, hogy alszunk még egy párat – mert ugye tudjuk? Aki alszik demokráciában, az diktatúrában ébred! – és arra kelünk, hogy a Magyar Közlönyben olvashatjuk Felcsút új nevét : ORBÁNVÁROS!

És mindez nyolc évvel ezelőtt kezdődött! A volt kommunista, a párttitkár Orbán elvtárs fiacskája, egyszer a grundfoci után, – Igen, focizott! És? Akkor még elfért a hasától a lába! – bejelentette a kocsmában, hogy NA, PUPÁKOK! MÁTÓL ITT MINDEN MEGVÁLTOZIK!
ÉS ÍGY IS LETT! Előbb elvették az addig halk szavú (soha nem tudott beszélni. Mondjuk írni-olvasni se nagyon.) gázszerelőt, pedig úgy tudott az a töpszli ujjaival gyújtólángot állítani, mint senki azóta sem. Lett helyette egy, még a kert végében düledező budiba is helikopterrel járó, nagyképű, kappanhangú milliárdos, aki senkit nem ismer már meg a faluból. Senkit!
Majd elvették az összes földet. Mindet! Valami téeszé lett állítólag, de mindenki azt susogja (Piri néni is), hogy a volt komenyista párttitkár, meg a dugó fia keze van a dologban.
Valójában elvettek tőlük mindent! Az addigi nyugodt, lassan pergő, falusi életüket. A normális létüket!
Nem tudnak még levegőt sem venni úgy, hogy ne rongyoljon oda legalább két tekes, meg vagy tíz biztonsági őr. Minden be van kamerázva, a kocsmában még szellenteni sem lehet, mert az már rendszer elleni izgatásnak minősül.
És visszaadtak helyette valami hihetetlenül életidegen, félelmetes, többek szerint randa (szerintem nagyon!) komor, gonosz képződményt, Mordor várát, Szauron erődjét, ami állítólag különben valami focis dolog, és Panco Arénának hívják. De nem tudni biztosan, mert a faluból oda senki be nem teszi a lábát.

Felépült ide valami pokoli, szürreális világ. Ráépült a falura. Mint a polip szorítja az egész életüket, mert szerencsétlenségükre itt született isten, de ha ő nem is, akkor annak ostora, vagy jobbkeze, vagy valami teljesen hibbant dolog.
Persze elkerülik, még a környékét is, nem az ő világuk az. Helyettük páncélozott autókonvojok járnak oda, nagyon fontos bajtársakkal, meg buszokkal szállítanak néha szurkolókat, de naphosszat üres az egész. Egy nesz nem szűrődik ki, a biztonsági őrök bakancsának csattogásán kívül! Beteg, halott világ. Nincs benne élet. Pusztulásra van ítélve.

Felcsút az ország leggazdagabb települése. Messze a leggazdagabb! Mindez nyolc év alatt!
Mégsem irigylem tőlük. Nagyon nem!

SZEGÉNY FELCSÚT! SZEGÉNY MAGYARORSZÁG!
Forrás: facebook/Zoltán Varga