Egy milliárd forintból tervezgetnek Schmidt Máriáék!

Bár a Nemzeti Összetartozás éve elvileg tavaly volt – vélhetően a Covid miatt, az eseménysorozat nem zárult le. Most derült ki, hogy Budapest kivételével minden megyeszékhelyen lesz köztéri Trianon-kiállítás.

A Schmidt Mária vezette Terror Házát működtető  Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány feladata volt az Összetartozás éve megszervezése, ami a tavaly 100 éves trianoni megállapodásra volt hivatott emlékezni. De a rendezvénysorozatba erősen beerondított a Covid-járvány, így még idén is folytatódik az eseménysorozat.

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint „2020 – A Nemzeti Összetartozás éve” Emlékév keretében MAGYARORSZÁGI kiállításokhoz (legalább 300 négyzetméter alapterületű, kültéri, szállítható kiállítási installáció) kapcsolódó kiállítás-szervezési feladatok ellátására nyert megbízást a Hybrid Art Management Művészeti és Szolgáltató Kft. A cég áfa nélkül 1 milliárd 17 millió 400 ezer forintot fordíthat és 18 megyeszékhelyen kell köztéri kiállítást tartania. A megrendelő igényei alapján elkészített installációkat városonként 14 napra kell kiállítani és a nyertes céget terheli a gyártástól a felállításig és az eszközök őrzéséig bezárólag minden. De a kiállítások sajtónyilvános eseményeit is a nyertes cégnek kell megszerveznie.

Érdekesség, hogy külön kikötötték, Budapesten nincs szükség a vándorkiállítás megszervezésére. Igaz ugyanakkor az is, hogy Budapesten költöttek a legtöbbet a trianoni évfordulón, a Kossuth tér melletti Alkotmány utcában 5 milliárdért emeltek emlékművet.

A cég nevéhez fűződik a 30 éve szabadon című kiállítás megrendezése is. Ezt az anyagot a nem kormánypárti sajtó történelem-hamisításként jellemezte, mert a rendszerváltás előtti képekből és cikkekből egyszerűen kiretusáltak mindenkit Orbán Viktoron és a Fideszen kívül.

Említésre érdemes még, hogy a nyertes cégnek ez a megrendelés a tavalyi árbevételének, 252 millió forintnak a négyszerese, és az utóbbi öt teljes évben se volt összesen annyi bevétele, mint amennyit most ezen a közbeszerzésen nyert.