Egy napig trágyaszag volt Budapesten és senki nem tudja miért

0

Átható szarszag volt tegnap Budapest több részén és senki nem tud magyarázatot adni rá, hogy miért.
Feltehetően a nyugati-délnyugati agglomerációs területek felől érkezett a ganészag, bár senki nem tudja, hogy pontosan honnan és mi volt az eredete.
Eleinte nem tudták beazonosítani a szag forrását. Aztán egy kiránduló család érezte meg, hogy a Kistarcsa és Csömör határán fekvő hulladéklerakóból árad a bűz a két település környező utcáiba. Hiába kérdeztük, azt senki nem tudta megmondani, mikor merült fel először a gyanú, hogy a bűz nem egyszerűen szemétszag, ahogy azt a hulladéklerakót üzemeltető Ker-Hu Kft. állítja, hanem depóniagáz.
Mi az a depóniagáz?

A depóniagáz egy magas metántartalmú gáz, ami a hulladéklerakókon a szerves hulladék bomlása során képződik. Ezt a gázt megfelelő előkészítés után be lehetne vezetni a helyi gázvezetékbe, sőt felhasználható lenne energiatermelésre, hőtermelésre is. Ott, ahol ilyen módon nem hasznosítják, a hulladéklerakóban keletkezett felesleges gázt elfáklyázzák. Égetés után a földgázéhoz hasonló égésterméke van. A depó felszínén kiszivárgó, nem kezelt és el nem égetett gáz ugyanakkor kiemelten környezetszennyező. 

Bár ezek találgatások, egyetlen egy hivatal sem erősítette meg a terjengő bűz okát.