Egy nemzetet büntetlenül tönkretenni nem lehet.

Jakab Péter

Túl sokáig voltunk bezárva. Otthon, a munkahelyen – már akinek még van olyan. Túl sokszor siettünk már, hogy hazaérjünk este nyolcra. Jó lenne már végre kimozdulni, elmenni valahova egy kicsit szórakozni, beülni egy vendéglőbe, vagy csak meginni a haverokkal valamit a helyi kocsmában – ezt hallom egyre több embertől.
És ugyanezt hallom a kocsmárosoktól, vendéglősöktől is: túl sokáig voltunk bezárva. És ha a kormány nem segít, már nem is lesz miből kinyitni.

A vendéglátóipar csődje a kormány csődje.

Senki ne mondja, hogy nincs pénz megmenteni a szektor munkahelyeit. 192 milliárd megy el csak atlétikai stadionra, több mint 100 milliárd fideszes alapítványokra. Mindkettő nélkül meglennénk. Szórakozóhelyek nélkül talán kevesebben. Nem tételezem fel persze, hogy a kormány ezt ne tudná. Egyetlen magyarázat van arra, miért hagyják tönkremenni az ágazatot: be akarják kebelezni. Fillérekért. Ilyen a fideszes logika. Ami nekik fontos és még nincs, azt megépítik, kerül, amibe kerül. Ami nekik fontos és van, de nem az övék, azt megveszik. Miután a tulajdonosaikat tönkretették.
Ez zajlik itt, semmi több. A nyomor vámszedői vannak kormányon. Még egy darabig. Aztán eljön az idő, amikor évek múltán már ők fogják mondani: túl sokáig voltunk bezárva…
Mert egy nemzetet büntetlenül tönkretenni nem lehet.