Egy sorsdöntő hangfelvételt hozott nyilvánosságra Simicska Lajos

  • Mit tanult Orbán Viktor Simicska Lajostól?
  • Igazak-e a Simicska zsenialitásáról szóló történetek?

A Fideszt politikai nagyhatalommá tevő oligarcha bukásáról beszélgettünk a róla szóló cikk szerzőjével, Pethő Andrással.

Érdekességek és eddig nem hallott háttérinformációk az Orbán-Simicska viszonyról a Direkt36 első podcastjában.

 

 

A kegyvesztett oligarcha évekig várt azzal a szőnyegbombázással, melyet már az ominózus G-nap után beígért, és most úgy tűnik, neki volt igaza.

 

Maga a Fidesz kommunikációs gépezete ismerte be, hogy Simicska Lajos áll a napokban kirobbantott, a kormány számára rendkívül kínos ügyek mögött. Ma már alig hallani kormánypárti politikusoktól sorosozást, most már inkább a simicskázás dívik, amikor kellemetlen kérdésekkel találják meg az újságírók őket. Az Elios-ügy kiszivárogtatása mögött még nem a kegyvesztett egykori pártpénztárnokot sejtették, bár elképzelhető, hogy a miniszterelnök veje körüli korrupciógyanús botrány tálalásához is volt némi köze Simicskának. Neki ugyanis ismernie kellett a részleteket, ugyanis Tiborcz István csillagának felemelkedésénél még az ő cégei is érdekeltek voltak a közvilágítási projektekben.

Ami azonban Semjén Zsolt svédországi vadászkalandjainak taglalásával, majd Kósa Lajos horrorba illő vagyonkezelési történetének megszellőztetésével kezdődött, egyértelműen Simicska Lajoshoz és köréhez köthető. Nem csak azért, mert a médiabirodalmának ékköveként számon tartott Magyar Nemzet hozta a sztorikat, hanem, mert olyan információk kerültek nyilvánosságra, melyek csak a Fidesz belső köreiben voltak ismertek. Ezt bizonyítja  a Szita Károly ügynökmúltját részletező cikk is, amely egy régi pletykát erősített meg, ám a dokumentumokkal alátámasztott vád már több, mint kósza szóbeszéd.

Jó okunk van tehát feltételezni, hogy Simicska alaposan betárazott kínos sztorikból a választási kampány finisére, ezért a fideszes vezérkar már nagyon szeretne túl lenni a következő három héten. Nem az a legnagyobb gondjuk ugyanis, hogy miként mentegessék Semjént, Kósát, vagy Szitát, hanem, hogy miként készüljenek fel a következő csapásokra. Ha ugyanis alaposan megorozza őket Simicska sajtója, nem lesz elegendő az egykori pártpénztárnokot szidni, valamit reagálni is kéne, de nagyon gyorsan, mert különben alaposan beleég a választók agyába a tény, hogy a Fidesznek még védekezni sincs ereje.

Itt hívnánk fel arra a figyelmet, hogy a várható botrányok között lesz vélhetőleg olyan is, mely közvetlenül Orbán Viktor személyéhez köthető majd. A Simicska-sajtó ugyanis elővakarta egy olyan szarvasi esemény felvételét, melyen a Fideszhez igencsak szorosan kötődő, azóta elhunyt Makovecz Imre arról beszélt, hogy a miniszterelnök zsarolható. Ez valószínűleg csak ízelítő abból, ami következni fog. Simicska médiabirodalma ugyanis nagyon tudatosan építi fel ezt a Fidesz-ellenes kampányt, így egyetlen múltból elővarázsolt felvétel sem kerül véletlenül oda, ahová éppen beszerkesztik a Hír TV munkatársai.

Érdemes azonban arra is kitérni, hogy Simicska a baloldal titkait is lassanként a felszínre hozza. Azt például kevesen tudták, hogy Puch Lászlón keresztül magát a Népszavát is megvásárolta Orbán Viktor, no és, hogy mennyi alvó ügynököt helyezett el a kormánypárt a szocialisták soraiban az elmúlt nyolc év alatt. Simicska egyértelműen az általa legszimpatikusabbnak tartott (és valószínűleg közvetve támogatott) Jobbiknak kedvez azokkal az információkkal, melyeket sajtóbirodalmán keresztül nyilvánosságra hoz.

A rendszerváltás utáni magyar politikai életben egyedülálló sajtókampány így szinte hetek alatt teljesen átrendezheti az erőviszonyokat. Olyan régi, eddig ismeretlen ügyek, összefüggések, összefonódások kerülhetnek fókuszba a választási kampány hajrájában, melyek még a nagyon kompaktnak tartott kormánypárti szavazótábort is elbizonytalaníthatják. Simicska célja ugyanis kettős:

 

Egyrészt impulzusokat akar adni az elfásult bizonytalan szavazóknak, másrészt a Jobbik felé terelni az aktivizált polgárokat, valamint a Fidesztől elforduló jobboldali szimpatizánsokat.

 

Ha a leleplező információkat ilyen gyorsasággal hozza nyilvánosságra Simicska médiabirodalma, akkor teljesen kiszámíthatatlan, mi történik április 8-án.

 

A Fidesz valószínűleg búcsút mondhat a kétharmadának, de az egyszerű többsége sem olyan biztos már, mint mondjuk egy hónappal ezelőtt. Profitálhat a botrányokból a baloldal is, főként, ha nem bénázzák el a visszaléptetési játszmákat, de az igazi nyertes a Jobbik lehet. Ők ugyanis még nem kormányoztak, erőteljesen nyomták kampányukban a kormány korrupciós stiklijeit, melyet most Simicska konkrét ügyekkel is megtámogat.

 

 

A játszma sokszereplős, hiszen ha a Habony-féle kormányzati kommunikációs agytröszt továbbra is szakkönyvekből próbálja kiolvasni a megoldást a mostani szorult helyzetükre, egészen a kampány végéig defenzívában maradnak, ami az álmoskönyv szerint nem hoz választási győzelmet.

 

Az ellenoldalnak ugyanakkor minden lehetőséget meg kell ragadnia, hogy a botrányok híre eljusson olyanokhoz is, akik nem foglalkoznak sem napi, sem heti, sem havi szinten politikával. Ahogy egy dakota bölcsesség tartja:

 

„A harcban szerzett dicsőséged nem ér semmit, ha csak az Arizonában élő nagymamád tud róla.”

olkt.net