Egy újabb fideszes mocskosságban vizsgálódik az OLAF!

0

Még több állami hitel egy Fidesz közeli cégnek.

Kiszállt az egyik kormányzati tulajdonban lévő Eximbank a csornai napelemgyár négy éve húzódó beruházásából, de ettől még nem szűnt meg a termelést még mindig nem végző EcoSolifer állami támogatása – írja a 24.hu.

A portál azt írja, hogy bankot váltott annak a 15 milliárd forint költségűre tervezett gyárnak a befektetője, amelyben négy év alatt sem sikerült elindítani a termelést. A beruházást 2014-ben kezdték el, de még mindig nem üzemel a gyár. Az OLAF vizsgálatot indít a projekt ügyében, amely 1,9 milliárd forint EU-s támogatást is kapott.

A 24.hu azt írja, hogy Magyarországon is felmerülhetett a gyanú a beruházással kapcsolatban, mert a gazdasági tárca 2016-ban szabálytalansági vizsgálatot kezdett. A projekt azonban nem szerepel a visszafizetéssel sújtott projektek listáján. Az ügyészség is vizsgálódott az ügyben, de a nyomozást tavaly ősszel lezárták.

Az EcoSolifert még 2014-ben egymilliárd forint támogatásra érdemesítették egyedi kormánydöntéssel, az Eximbank pedig eredetileg 22,4 millió euró hitelkeretet hagyott jóvá a projektre, a jelzálogot következő évben be is jegyezte a cégbíróság a cég üzletrészeire. A 24.hu információi szerint nem támogatta mindenki az ügyletet, például az Eximbank tavaly év végén elhunyt vezére, Urbán Zoltán sem.

Idén augusztusban aztán törölték az Eximbank jelzálogjogát. A cégdokumentumok alapján az Eximbanktól egy másik kormánybank, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-hez (MFB) került át a jelzálogjog. A közjegyzői kamara hitelbiztosítéki nyilvántartásából az is kiderül, hogy 80 millió eurót, több mint 24 milliárd forintot biztosított be az MFB, ami majdnem négyszerese az Eximbank által nyújtott majdnem 7 milliárd forintnyi hitelnek.

Az Eximbank jelzálogjogát végül idén augusztus elsején törölték, ám ennek nincs köze a csalás elleni hivatal vizsgálatához, sem ahhoz, hogy az építkezés elhúzódott. A cégdokumentumok alapján az Eximbanktól egy másik kormánybank, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) vette át a stafétát. Idén március óta szerepel a jelzálogjoga az EcoSolifer üzletrészein, és a közjegyzői kamara hitelbiztosítéki nyilvántartásából az is kiderül, hogy 80 millió eurót biztosított be az MFB. Ez több mint 24 milliárd forint, majdnem négyszerese az eredeti, az Eximbank által nyújtott durván 7 milliárdos hitelnek.

Ezek szerint még az eddiginél is nagyobb fantáziát látnak az üzletben, amely mögött a cégjegyzék szerint a svájci Obwalden kanton központjában, Sarnenben bejegyzett EcoSolifer AG áll. Az Áder-féle alapkőletétel környékén a Népszabadság részletesen foglalkozott a svájci anyacég hátterével, tőkeerős külföldi befektetőkre azonban nem bukkant, viszont a magyar származású Haidegger Ákos mellett megtalálta a Kulcsár-ügy másodrendű vádlottját, Kerék Csabát.

A 24.hu kérdéseire, hogy az MFB milyen megfontolásból lépett be az Eximbank helyére, miért emelték a hitel összegét, milyen garanciát látnak a napelemgyár beindulására, a fejlesztési bank nem reagált. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Urbán Zoltán./Kép. hvg.hu

 

 

olkt.hu/24.hu