Egyre erősödő közösségi ellenállás Böröcz László “lakásmaffia” beadványa miatt

Egy hete nyújtatta be a Fidesz Böröcz László országgyűlési képviselőjével azt a lakástörvény-módosításai javaslatot, amit az egyre nagyobb felháborodás ellenére sem von vissza a honatya. Mivel ezt kedden meg is erősítette, tiltakozó petíció indult a tervezet ellen.
A tervezett módosítás értelmében akár harmadáron megvásárolhatóak lennének az önkormányzati lakások, a módosítás több tízezer családot érinthet. Jelenleg közel 100 ezer önkormányzati lakás van, ezek nagyjából 15 százaléka üresen áll. Amennyiben az országgyűlés jelen formájában elfogadja a módosító javaslatot, az az önkormányzati lakáspiac összeomlását jelenti.

Miután értesültek Böröcz képviselő válaszáról, amiben megerősítette, hogy esze ágában sincs visszavonni az előterjesztését, több önkormányzat vezetője is felháborodott tiltakozásra kényszerült. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége mellett több kormánypárti polgármester is megszólalt, Pikó András polgármester, Józsefváros független polgármestere pedig az alábbi nyilatkozatában közölte:

„Szerte a világban, ahol tehetik, növelik az állami és önkormányzati bérlakás állományt, támogatják a szociális szempontokkal korlátozott lakásbérleti rendszereket – nemcsak azért, mert ezzel korrigálják a piaci rendszerből eredő igazságtalanságokat, hanem azért is, mert az olcsó és könnyen hozzáférhető bérlakás a társadalmi béke egyik garanciája.

Annak a biztosítéka, hogy a szegények tömegei nem kerülnek az utcára, nem válnak hajléktalanokká. Annak a biztosítéka, hogy a kevésbé szerencsések, de tisztes fizetésből élők is emberi körülmények között élhetik le az életüket. Annak a biztosítéka, hogy a fiatalok szülői segítség nélkül is el tudják kezdeni az életüket. Annak a biztosítéka, hogy ha az ország másik felében nyílik számukra egy új, kedvezőbb lehetőség, egy hét alatt a munkahelyük mellé költözzenek.

A Fidesz most ahelyett, hogy kiterjedt állami bérlakásépítésbe kezdene, ahelyett, hogy támogatná az önkormányzatokat ebben, közismert várbéli bérlők kedvéért és pár százezer szavazat reményében bedönti a biztonságosabb jövőnket.”

A fideszes képviselő keddi bejelentését követően, aláírásgyűjtés indult a szabad.ahang.hu felületén, amivel azt kívánják elérni a szervezők, hogy a módosító indítvány visszavonására kényszeríthessék Böröcz Lászlót. Az egyre hangosabb tiltakozásokat látva, megkerestük az Utcáról Lakásba Egyesületet is, akik még a múlt héten 24 másik jeles civilszervezettel (TASZ, Amnesty, AVM, Menhely Alapítvány stb.) együtt fogalmaztak meg egy közös nyilatkozatot szintén a tervezet elleni tiltakozásként. Feltettük a kérdést: az elmúlt egy hét történéseinek ismeretében, milyen újabb lépést terveznek a botrányos törvénymódosítás megakadályozására?

Bár személyesen Böröcz Lászlóhoz nem juttatták el a közösen megfogalmazott tiltakozásukat, de bíznak benne, hogy mind a parlamenti képviselők, de főként a széles közvélemény figyelmét fel tudták hívni azokra a veszélyekre, amikkel kapcsolatban – véleményük szerint – Böröcz képviselő nem mérte fel a várható drámai következmények súlyát. Mindez ugyanis a szociális ellátórendszer egészét sodorja veszélybe – nyilatkozta portálunknak Papadopulosz Dóra. „Ezek a szociális bérlakások ugyanis éppen azoknak nyújthatnak lakhatást, akik a piaci áron képtelenek fedelet biztosítani a fejük fölé” – tette hozzá: „ezt a rendszert éppen, hogy bővíteni kellene és nem megszüntetni”.

Arra a kérdésre, hogy milyen további, akár drasztikusabb eszközök vannak a kezükben a tiltakozásuk további erősítésére, a szervezet részéről egyelőre bíznak az ellenzéki képviselők támogatásában, akik felkarolták az ügyet sőt, fideszes polgármesterek is egyre- másra hangot adnak a tiltakozásuknak. Civilszervezetként egyelőre a rendelkezésükre álló eszközökkel élnek, mint a petíciók vagy a figyelemfelhívó akciók. Túl sok illúziójuk nincs a módosítás visszavonást illetően, mivel az előterjesztést a gazdasági bizottság már elfogadta.

Miután az Utcáról Lakásba egyesület lényegében napi szinten a lakhatással küzdő emberek helyzetével foglalkozik, önkéntelenül adódik a kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik most még a célzott önkormányzati lakásokban élnek, de ingatlanspekulánsok potom pénzért kivásárolhatják alóluk? Az egyesület képviselője szerint erre olyan szociálpolitikai intézkedéseket kellene hoznia a kormánynak, amikkel átláthatóan és igazságosan hozzásegíti a rászorulókat a lakhatáshoz. Ilyen lehetne a CSOK kiterjesztése vagy más olyan eszköz, amivel a lakásvásárlást mindenki számára elérhetően támogathatnák. A jelen tervezet értelmében azonban éppen azt a réteget semmizik ki, akiknek a jelen bérleti díjak fizetése is komoly erőfeszítést jelent. Ezt kihasználva kaphatnak egy vonzónak tűnő ajánlatot, amivel a lakásmaffia módszerével bagóért „megszabadítják” a terheitől. „S hiába kapnak kézhez néhány millió forintot, ezzel az utcára kerülnek, a pénz villámgyorsan elfogy és tömegesen növekedhet a hajléktalanok száma”.

A veszélyeztetettek létszámát nagyon nehéz előre megbecsülni. Jelenleg hozzávetőlegesen százezerre tehető az önkormányzati lakások száma, de hogy ezeknek mekkora része kerülhet veszélybe, erre pillanatnyilag nincs kidolgozott adatbázis. Az egyesület is a terepen szerzett tapasztalataira támaszkodik ezzel kapcsolatban, de az kijelenthető, hogy tömegeket érint már most is a lakhatásuk ellehetetlenülése. „A Habitat legutóbbi felmérése alapján egy hozzávetőleges adat ismert ebben a témában. Eszerint a lakhatási szegénység ma Magyarországon hárommillió embert érint” – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére az Utcáról Lakásba Egyesület képviselője, Papadopulosz Dóra.

 

(MTI)