Egyre több az új koronavírus fertőzött a kínai Hupej tartományban, többségük az új mutálódott vírustörzzsel fertőzöttek meg! (Nemzetközi körkép)

Nemzetközi körkép, 2021.01.09 Szombat

 

 

  • Kína

Lezártak két nagyvárost a Peking körül elterülő Hopej tartományban, miután az elmúlt héten több mint háromszáz koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A teljes vesztegzár mintegy 20 millió embert érint, a tervek szerint őket egytől egyik le fogják tesztelni a hétvégén. A metropoliszokból sokan a fővárosba járnak dolgozni, ezért a főutakat lezárták és mindenkit egyesével ellenőriznek.

 

  • Ausztrália
Hasonló a helyzet az ausztráliai Brisbane-ben is, ahol egy karanténhotel takarítójánál mutatták ki a koronavírus új, gyorsabban fertőző törzsét. A 2 és fél milliós várost 3 napra lezárták és korlátozták a légi közlekedést. Az emberek pánikvásárlásba kezdtek így teljesen kiürültek a boltok.

 

  • Svédország

A svéd parlament pénteken felhatalmazta a kormányt, hogy bevásárlóközpontokat, edzőtermeket és kulturális létesítményeket zárasson be, valamint ha szükséges felfüggeszthesse a tömegközlekedést. Ezen kívül a szabályszegőket súlyosabban lehet majd büntetni a jövőben. Továbbra is kötelező a távolságtartás és a maszk használata Svédországban.

 

  • Horvátország és Szlovénia

A horvát hatóságok január végéig meghosszabbították a vírus terjedésének visszaszorítására hozott korlátozásokat, közölte pénteki sajtótájékoztatóján Davor Bozinovic belügyminiszter.

Horvátországban továbbra sem nyithatnak ki a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét, valamint a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát.

Ezek a rendelkezések január 10-én jártak volna le, így a hónap végéig meghosszabbították őket. Horvátországban január 18-án kezdődik a második félév, arról azonban még nem született döntés, hogy a diákok visszatérhetnek-e az iskolapadokba vagy online oktatás vezetnek be.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 1098 új fertőzöttet azonosítottak, csütörtökön 38 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4304-re emelkedett. Kórházban 2251 beteget ápolnak, közülük 194-en vannak lélegeztetőgépen.

AP
Egy horvát tűzoltó oltása 2021. január 2-ánAP

Szlovénia ismét bezárta a sípályákat

A szlovén kormány újabb egy héttel meghosszabbította a korlátozásokat. Zárva maradnak az iskolák és ismét be kell zárni a síközpontokat, amelyek január 1-jétől kinyithattak.

Szombattól, hogy elkerülhető legyen a tíznapos karantén, gyors antigén tesztekkel is be lehet utazni az országba, ha ezt valamelyik európai uniós országban végezték el. Eddig csak 48 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatásával lehetett átlépni a határt.

Péntektől folytatódik a tömeges tesztelés az országban. A közegészségügyi intézet új antigén teszteket szerzett be, miután a szlovén gyógyszerügynökség csütörtökön közölte, a régi, kínai gyártmányú gyorsteszt-készletekkel kapcsolatban gyanú merült fel azok megbízhatóságát illetően.

Szlovéniában csütörtökön 2045-tel nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 25 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2947-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1160-an vannak kórházban, 191-en intenzív osztályon.

 

  • Svájc

Svájcban is megjelent a B117 jelű mutáció, amelyet először az Egyesült Királyságban és Dél-Afrikában is kimutattak. Az új vírusmutáció kutatásában részt vesz a genfi egyetem virológus kutatója, Isabelle Eckerle is.

A virológus kétségbeesett felhívást tett közzé vasárnap. Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy

 

„néhány hét múlva már nem lesz semmiféle magyarázatunk, hogy miért nem akadályoztuk meg az új variáns terjedését. Nem mondhatjuk, hogy a fertőzés váratlanul vagy előre nem látható módon jelent meg. Minden információ rendelkezésünkre áll, a szükséges lépések pedig egyértelműek”.

 

A virológus csatlakozott ahhoz a több száz kutatóhoz, akik az egész kontinensre kiterjedő lezárásokat sürgetnek.

Pedig az új mutáció nem okoz az eddigieknél súlyosabb tüneteket, csak sokkal ragályosabb.

 

 

A svájci Blick című lapnak adott interjújában azt mondta:

 

„A vírus nem tartja tiszteletben az országhatárokat. Az emberek túl sokat mozognak. Ha a következő néhány hónapból jól akarunk kijönni, akkor minden országnak egyszerre kell behúzni a féket. Alapvetően minden országnak ugyanazokat az intézkedéseket kellene meghoznia a fertőzés megfékezésére, egész Európában koordinált karanténra van szükség”.

 

A virológus szerint ugyanis az oltás ellenére fenyeget a harmadik hullám veszélye, amit még meg lehetne akadályozni, ha csökkentenék az új fertőzöttek számát. Szerinte fontos, hogy kevesebb ember kényszerüljön kórházba.

 

 

  • Németország és Ausztria

Németországban Angela Merkel kancellár és a tartományi miniszterelnökök is a kijárási korlátozások, angol szóval a lockdown meghosszabbítása mellett érveltek. Svájcban a kantonok maguk szabályozzák ezt, Ausztriában pedig december 26. óta tart a harmadik kijárási korlátozás.

 

 

  • Anglia és Skócia

Nagy-Britanniában az új fertőzések száma már hatodik napja napi 50 ezer fölött van. Vasárnap 54 990 volt, mindezek mellé 454 Covid19-cel kapcsolatos halálesetet is jelentettek a kórházak.

Isabelle Eckerle szerint több gyereket kellene tesztelni. Egy új antitest-kutatás szerint ugyanis a gyerekek pontosan ugyanakkora mértékben fertőződnek meg a vírussal, mint a felnőttek: a második hullámban a kiskorúak 22 százaléka kapta el a vírust. Gyerekeknél azonban a betegség elfolyása továbbra is rendszerint enyhébb, mint a felnőtteknél.

Egész Angliára zárlatot rendelt el hétfőn a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedése miatt. Kedd nulla órától zárva lesznek az iskolák, és csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonaikat az emberek.

Boris Johnson brit miniszterelnök televíziós beszédben indokolta a szigorítást. Azt magyarázta, hogy az eddigi intézkedések nem elegendők az új vírusmutáció terjedésének megfékezésére, de bizonyára a nemzeti szintűvé szélesített korlátozásokkal uralni lehet a járványt. A kormány ismét arra kéri az embereket, hogy maradjanak otthon, tette hozzá Johnson.

Néhány órával a brit miniszterelnök beszéde előtt a skót elsőminiszter is nemzeti szintű szigorításokat jelentett be. A kijárási korlátozás és a többi óvintézkedés január végéig hatályos Skóciában. A cél az egészségügy túlterheltségének csökkentése.

 

  • Spanyolország

Újra növekszik az új koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban. Az elmúlt héten harminckét százalékkal többen fertőződtek meg, mint egy héttel korábban. Az országban eddig 83 ezer embert oltottak be. Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter szerint az új helyzethez kell alkalmazkodniuk.

— Emelkedő trend rajzolódik ki az esetszámokból., ezzel együtt nő a kórházi ápolásra, illetve az intenzív ellátásra szoruló betegek száma is. A helyzet a jelek szerint nem javul, így ehhez igazítjuk a járványvédelmi intézkedéseinket is.

A hatóságok attól tartanak, hogy az korlátozások enyhítése, a karácsonyi és szilveszteri illegális összejövetelek megszaporodása, illetve a lassan haladó oltási kampány a fertőzésszám robbanásszerű növekedését hozhatja.

Katalónia jövő csütörtöktől lezárja településeit. Az intézkedés tíz napig lesz érvényben, ezalatt a 400 négyzetméternél nagyobb üzleteket is bezárják.

A járvány eddig több mint ötvenezer életet követelt Spanyolországban, közel kétmillióan fertőződtek meg.

 

  • Izrael

Közlekedési dugókkal kezdődött a koronavírus miatti szigorú zárlat Izraelben pénteken – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az MTI beszámolója szerint a zárlat szigorítása előtti napon, csütörtökön már második napja javultak a járványügyi adatok, tartósan nyolcezer alá süllyedt a napi új fertőzöttek száma, és már több napja hét százalék alá csökkent a pozitív tesztek aránya is.

Hét elején azonban megszavazták a szigorításokat, amelyek csütörtökön éjfélkor léptek életbe.

Ezek betartását a rendőri szervek ellenőrzik majd. Ennek során be kell mutatni az igazolást vagy engedélyt a lakás ezer méternél távolabbi elhagyásához, éppen emiatt országszerte hatalmas közlekedési dugók alakultak ki péntek délelőtt.

Az iskolák teljes bezárását előíró karantén ellenére megnyitották az oktatási intézmények kapuit. A nyitva lévő zsinagógában pedig a megengedett ötnél jóval többen imádkoztak

− erről tanúskodnak a 12-es kereskedelmi televízió hírportáljának fényképei.

Chájim Kanyievszki rabbi, a szigorúan vallásos litván irányzat idős vezetője a helyi média szerint beleegyezett, hogy „néhány napig” zárva legyenek a hozzá hű haszid közösségek tanintézményei, de nem világos, hogy ez mennyiben felel meg az ország többi részén kötelező érvénnyel bevezetett, legalább kéthetes iskolazárlatnak.

Csütörtökön 125 022 teszt elvégzése alapján 7597 új vírushordozót azonosítottak a 9,3 milliós Izraelben, ez a teszteltek 6,2 százalékát jelenti, és csökkenő tendenciát mutat.

Március óta 474 018-an fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 63 440 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3587-en haltak meg. Jelenleg 1534 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 894-en súlyos állapotban vannak, 226 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.