Egyre több gyermek kerül ismét kórházba a delta-variáns miatt

Bármelyik vakcina jobb, mint az oltatlanság, ez egyértelmű a statisztikákból – jelentette ki Rusvai Miklós virológus csütörtökön, az M1 aktuális csatornán.

 

Hozzátette:

 

a hatvan év felettiekből 400 ezren egyáltalán nincsenek beoltva, ezek az emberek „kevés jóra számíthatnak”, mivel a Delta variáns sokkal fertőzőképesebb elődeinél és mindenkit elér majd, oltottakat és oltatlanokat egyaránt.

 

Rusvai Miklós hangsúlyozta:

 

nagyon hasznos lenne, ha az oltás támogatottságát egy olyan statisztikával lehetne növelni, amelyből megtudható, hogy a koronavírus miatt kórházba kerülők és elhunytak hány százaléka volt beoltva.

 

Véleménye szerint – a külföldi adatokkal összhangban – az intenzíven fekvők és az elhunytak között nagy az oltatlanok aránya.

Kitért arra is, hogy a mostani fertőzési görbe nagyjából követi a második hullám tavaly szeptemberi mintázatát.

 

A jövő héten csapadékos időszak kezdődik, ami nagy valószínűséggel a koronavírus és a nátha gyorsabb terjedését is magával hozza majd – vélekedett a virológus.

 

A koronavírus korábbi változatai nagyobb számban érintették a felnőtt korosztályt és náluk fordultak elő komolyabb tünetek is. A delta variáns azonban gyakrabban fordul elő a gyermekek körében. Mutatjuk, hogy ismerhető föl náluk a betegség!

A koronavírus korábbi változatai túlnyomóan a felnőtt korosztályt érintették, amellett persze, hogy – többnyire tünetmentesen – számtalan kisgyermek is átesett a fertőzésen. Korábban megfertőződés esetén több volt a panaszmentes hordozó a kamaszok, fiatalok körében is. Sokan elkapták, de nem is tudtak róla. Ezzel szemben az új delta-variáns az egyelőre oltatlan általános iskolás korosztályban gyakrabban okoz akut tüneteket.

Az USA Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) kutatóinak mérései szerint a delta-variáns akár több mint kétszeresen nagyobb mértékben fertőz, mint a korábbi változatok, és az oltatlanok esetében az okozott betegség is jóval súlyosabb lefolyású, mint tavaly volt. Mivel a gyerekek többsége oltatlan, ezért a delta-variánssal való megfertőződést tekintve ők is a magasabb kockázattal élők egyik csoportjának számítanak.

Mit tehetünk? Oltassuk be őket és figyeljük gyermekeinken a delta mutánsra jellemző tüneteket.

Amelyek különbözőek az eredeti vuhani mutánsétól:

Gyakoriak:
  • láz
  • orrfolyás
  • emésztőrendszeri tünetek
Ritkábbak:
  • köhögés
  • kiütések

A 12 év feletti korosztályt – mint azt Zacher Gábor is kiemelte – már bőven nyár elején be kellett volna oltani, hogy a mostani iskolakezdés biztosnágos lehessen. Mindemelett az oltási hajlandóság a szülők részéről meglehetősen lecsökkent a felelőtlenül eljáró Fidesz-kormány problémákat elmismásoló kommunikációjának köszönhetően.

Úgy néz ki, a koronavírus újabb és újabb mutánsokkal lep meg minket, és a védekezés a mindenkori politikai vezetés állandó feladata lesz. Tegyünk érte, hogy a Fidesz-kormánynál felelősebb, hozzáértőbb, a magyarok egészségét előtérbe helyező kormányt válasszunk 2022-ben!

 

 

 

 

Via: webbeteg.hu