Egyre több országban emelkedik a fertőzött betegek száma! (Nemzetközi körkép)

0

– Bulgária

Minden korábbinál nagyobb mértékben, 166-tal nőtt és ezzel 4408-ra emelkedett a regisztrált új koronavírus-fertőzések száma Bulgáriában egy nap alatt – közölték pénteken az egészségügyi hatóságok az MTI szerint.
Ez 38-cal több új fertőzést jelen az előző naphoz képest, ami a legmagasabb napi növekmény a járvány kezdete óta a 7,1 milliós balkáni országban.
Százhét ember felgyógyult a kórból, ezzel a gyógyultak összesített száma 2370-ra emelkedett.
Az elmúlt 24 órában újabb két beteg halt meg, velük a kórban elhunytak száma 211 lett. 384 beteget kezelnek kórházban, közülük tizenhatot intenzív osztályon.
Bulgáriában március 8-án regisztrálták az első koronavírusos megbetegedést. Március 13-ától május 14-éig rendkívüli helyzetet rendeltek el a hatóságok, jelenleg rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelynek hatályát július 15-éig meghosszabbították. Kötelező a távolságtartás és a szájmaszk viselése a zárt, belső terekben.

– Olaszország

Olaszországban hullámzó ütem jellemzi a koronavírus okozta járványt; csütörtök este 34 új halálos áldozatról és 296 új fertőzöttről adott ki jelentést az egészségügyi minisztérium. Az utóbbi adat a legmagasabb ezen a héten.
A járvány február 21-i megjelenése óta az összes regisztrált fertőzöttek száma 239 706, a betegségben 34 678-an hunytak el. Az újonnan fertőzöttek nagyobb része lombardiai, vagyis a járvány gócpontjából származik.
Ez ott a napi új esetek megduplázódását jelenti.
Csütörtökön országszerte 18 303 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 352-vel kevesebb, mint az előző nap. Döntő többségük otthoni karantéban van, és nincsenek tünetei.

– USA

Be kell zárniuk a kocsmákban Floridában, mert rekordszámú új koronavírusos megbetegedést regisztráltak – számolt be a Hill amerikai hírportál. Az eddigi rekord 5508 volt, két nappal ezelőtt, pénteken azonban már 8942-t, és ezzel az államban a fertőzések száma már 122 960 főre növekedett. Éppen ezért a bárok felügyeletéért felelős kormányzati ügynökség azonnali hatállyal megtiltotta a kocsmákban a helyszíni alkoholfogyasztást, annak ellenére, hogy Don DeSantis kormányzó pár napja még azt mondta, hogy nem szigorítanak a korlátozásokon.
A járvány lassítása érdekében Texas államban is be kell zárni a bárokat, ezen felül az éttermek is csak a kapacitásuk legfeljebb 50 százalékáig működhetnek. Az áprilisban kezdődött enyhítést követően a kocsmák számára 50, az éttermek számára 75 százalékos kapacitás volt engedélyezett. Greg Abbott kormányzó most betiltotta a 100 fő feletti szabadtéri rendezvényeket is – kivéve, ha azt az önkormányzat megengedi –, valamint a raftingtúrákat. Ez utóbbiakat teszik felelőssé azért, hogy az egyik megyében erősen megnőtt a koronavírusos esetek száma – írja a Texas Tribune. Texasban az utóbbi két hét során minden nap rekordot döntött a kórházban ápolt fertőzöttek száma.

– Szlovákia

Két szlovákiai kisvárosban bezárják az iskolákat a koronavírus-fertőzés terjedése miatt, írja az MTI.
Csaca (Cadca) és Karásznó (Krásno nad Kysucou) vezetése a Covid-19 betegség esetszámának növekedése miatt úgy döntött, hogy péntektől, illetve hétfőtől bezárják a településeken működő általános iskolákat és néhány más létesítményt.
Az érintett – a szlovák-cseh és a szlovák-lengyel határhoz egyaránt közeli – régióban az elmúlt napokban néhány tíz fővel emelkedett a kórral újonnan megfertőzöttek száma, ami a korábbiakhoz képest viszonylag magasnak számít. Sajtóközlések szerint ez a növekedés alighanem a határnyitással és a hazaérkezett importbetegekkel függhet össze.
A helyzetre reagálva Karásznón az általános iskolák és az óvodák, Csacán pedig ezek mellett az uszoda és más sport- és kulturális létesítmények bezárásáról is döntést hoztak. Szlovákiában az általános és középiskolákban a jövő kedden ér véget a tanév.
Szlovákiában ezen héten a korábbi két hónaphoz képest enyhe mértékben emelkedett, de továbbra is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga. Ez az átlag április végén öt körülire csökkent, és eddig ezen a szinten is maradt, az utóbbi napokban azonban enyhe emelkedést mutatott. Az eheti új fertőzések jelentős részét az észak-nyugat szlovákiai régióban mutatták ki.
A nemzeti egészségügyi információs központ honlapján pénteken közölt adatok szerint csütörtökön 13, szerdán pedig 23 embernél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így mostanáig 1643 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Közülük hivatalosan 1455-öt gyógyultnak nyilvánítottak. A kór hivatalos halálos áldozatainak száma 28, és eddig több mint 206 ezer vírustesztet végeztek el.

– Katar

Ezernél is több, a 2022-es foci vb előkészítésén dolgozó munkásnak lett pozitív a koronavírus tesztje Katarban. A Guardian azt írja, eddig azonban mindössze egy halálesetről tudni: egy 51 éves mérnök halt bele a Covid-19 okozta megbetegedésbe.
A katari világbajnokság előkészítő munkálatai a világjárvány ellenére megállás nélkül folytatódtak.
Az arab országban van a világon majdnem a legtöbb egy főre jutó regisztrált koronavírusos eset: a 2,8 milliós lakosságból eddig 92 000 esetben mutatták ki a betegséget.
A halálesetek száma azonban rendkívül alacsony: mindössze 106.

– Horvátország

Több mint két hónap óta a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet regisztrálták Horvátországban a válságstáb csütörtöki közleménye alapján. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt egy napban 95-tel 2483-ra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma az országban. A vírus megjelenése óta a legtöbb fertőzöttet, 96-ot április 1-jén diagnosztizálták. A legtöbb új eset Zágrábban és Eszék-Baranya megyében van. A vírus ismét bejutott az egészségügyi ellátási rendszerbe is a horvát fővárosban.
Nem regisztráltak azonban új halálesetet, így a járvány áldozatainak száma 107 maradt.
Andrej Plenkovic kormányfő a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy nem történt semmi váratlan, Horvátország képes kezelni a helyzetet. Mint mondta, főleg horvát állampolgárokról van szó, akik a szomszédos országokból érkeztek vissza.
Ez figyelmeztetésként szolgálhat arra, hogy továbbra is be kell tartanunk a járvány megfékezésére hozott intézkedéseket
– tette hozzá. Zágráb csütörtöktől szigorít beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt, így a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk.
A válságstáb azt követően hozta meg a döntését, hogy az elmúlt napokban több behurcolt esetet is találtak, amelyek hatással voltak a fertőzöttek számának növekedésére Horvátországban. Eközben a kormány csütörtökön elfogadta azt a rendeletet, amely támogatja a rövidített munkaidő bevezetését. Az állam az év végéig átvállalja a munkáltatóktól a csökkentett munkaidőn felüli bért és az azzal járó közterheket. A rendelet vonatkozik minden olyan vállalatra, amelynek forgalma a járvány miatt visszaesett, és a dolgozóinak száma meghaladja a tíz főt.

– Portugália

Ismét kijárási korlátozások lépnek életbe a portugál fővárosban és környékén, miután újra megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma – jelentette be csütörtökön António Costa miniszterelnök.
Elmondása szerint összesen 19 városrészben, illetve településen július 1-jétől két hétig megint csak azok hagyhatják majd el a lakóhelyüket, akik munkába járnak, illetve bevásárolnak vagy orvoshoz mennek. Tilos lesz öt főnél több embernek gyülekeznie. Lisszabon központja nincs az érintett negyedek között.
Jelenleg Lisszabon és környéke a leginkább fertőzött régió Portugáliában. Az Ibériai-félsziget nyugati felén fekvő országban a hivatalos adatok szerint eddig több mint 40 ezren kapták el a Covid-19-betegséget, a halálos áldozatok száma mostanra meghaladja az 1500 főt.

– Argentína

A koronavírus-járvány miatt eddig érvényben lévő korlátozások július 17-ig szóló fenntartását jelentette be pénteken Alberto Fernández argentin elnök, aki jelezte azt is, hogy Buenos Airesben és környékén a mostaninál is szigorúbb intézkedésekre lehet számítani a fertőzések számának utóbbi hetekben tapasztalt, rendkívül gyors növekedése miatt.
“Július elsejétől szigorúbb intézkedést hozunk. Arra kérünk mindenkit, hogy ismételten vonuljon vissza lakásába, és csak a mindennapi élethez szükséges javak beszerzése céljából menjen az utcára” – mondta az államfő egy videóüzenetében.
Felhívását elsősorban a fővárosnak és környékének a lakosaihoz intézte. Ebben a körzetben él ugyanis az ország lakosságának csaknem egyharmada, mintegy 14 millió ember, itt összpontosul az országban a legélénkebb termelési tevékenység, és itt tapasztalható a legnagyobb mértékű fertőzöttség. Buenos Airesben és külvárosaiban 22-24 ezer körüli a fertőzöttek száma, és az ország néhány más körzetében is rendkívül nagy a fertőzöttség aránya, főleg Chaco északi tartományban.
Mióta a dél-amerikai országban március 3-án észlelték az első koronavírusos megbetegedést, 52 457 igazolt fertőzéses esetet jegyeztek, 18 416 ember gyógyult meg, és 1167-en haltak bele a betegségbe.

– Peking, Kína

Pekingben, Kína fővárosában június közepén kezdett el ismét rohamosan terjedni a koronavírus, miután egy nagybani piachoz köthető gócpontot azonosítottak, védekezésképpen a helyi önkormányzat újra bezárta az iskolákat és a repülőtereket és tömeges tesztelést rendeltek el. A piac melletti 11 lakóövezetet teljesen lezárták a kínai hatóságok.

– Szigorítanak az amerikai államok

Több amerikai állam is szigorított az elmúlt napokban az államok közti utazás szabályain, elsősorban a texasiak beutazását korlátozzák, mert az államban nagyon megnőtt a Covid-fertőzöttek száma. New York, New Jersey és Connecticut is 14 napos karanténba küldik a Texasból érkezőket, miután egy nap alatt több mint 5000 fertőzöttet regisztráltak a déli államban. Korábban egyébként Texas is karanténolta a New Yorkból érkezőket, hiszen az utóbbi volt az amerikai járvány egyik legnagyobb gócpontja.
Az Egyesült Államokban egyébként szinte fékezhetetlenül tombol a koronavírus: már 2,5 millió fertőzöttet azonosítottak és bár a korábbi gócpontokban; Kaliforniában, New Yorkban talán sikerült elsimítani a járványgörbét, újabb és újabb államokban ugrik meg jelentősen a fertőzöttek száma. Több állami önkormányzat is jelezte: fontolgatják a kijárási korlátozások, boltbezárások visszavezetését.

– Szöul, Dél-Korea

Miután május 6-án újranyitottak a dél-koreai fővárosban, Szöulban a parkok, klubok, játszóterek, múzeumok, május végén ismét bezárták őket, amiért megugrott a fertőzések száma a városban. Az újabb hullámot egy koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált fiatalhoz kötik, aki egy átmulatott este során számos diszkóban szórta szét a fertőzést.

– Észak-Rajna – Vesztfália, Németország

A német hatóságok Észak-Rajna – Vesztfália területén visszahozzák a korlátozásokat, miután egy húscsomagoló üzem több mint 1500 alkalmazottjának tesztje lett pozitív. A korlátozások értelmében a bároknak, a múzeumoknak, a moziknak és az edzőtermeknek be kell zárniuk, az éttermek pedig csak elvitelre készíthetnek ételeket. A szigorúbb közösségi távolságtartás szabályai ismét életbe lépnek, valamint bezárták az óvodákat és iskolákat, ami 50 ezer gyereket érint. Ezen kívül kötelező karantén van érvényben az érintett gyár összes alkalmazottja számára.

– Mexikó, Irak, Irán

178 ezer fővel 9,8 millió főre ugrott szombat reggelre világszerte a koronavírussal igazoltan megfertőzöttek száma, így a tendenciákat megragadó 7 napos mozgóátlagunk már rekordütemű, 160 ezer fős terjedést mutat. Sajnos már 489 ezren elhunytak a betegségben, miközben örvendetes, hogy már 4,83 millióan meggyógyultak belőle. Az Egyesült Államokban új napi csúcsra ugrott a fertőzöttek száma, így már a 7 napos mozgóátlagnál is nagyon meredek az emelkedés. Az ottani fejlemények mellett nyugtalanító a brazil, indiai, mexikói, argentin és iraki helyzet is. Közben a magyar helyzet továbbra is biztató, ma reggel csak 4 új betegről érkezett jelentés, az aktív esetek száma pedig tovább csökkent.

via. Guardian, MTI, The Hill, BBC, AP