Egyre több országban van jelen az új omikron-szupermutáns

Nem lopja az időt a legújabb és talán az eddigi legveszedelmesebb koronavírus-variáns. Eddig az Európai Unió tagállamaiban hatvanegy fertőzöttet mutattak ki a koronavírus omikron nevű változatával, írta az MTI. A legtöbb esetet Hollandiában, Portugáliában és Németországban igazolták, de egyik országban sem éri el a bizonyított fertőzések száma a húszat.

Dániában fél tucat olyan fertőzöttről tudnak, akit az omikron döntött le a lábáról. Olaszországban, Svédországban, Ausztriában, Belgiumban, Spanyolországban, Csehországban, illetve Franciaországban ennél is kevesebb ilyen megbetegedést jeleztek eddig.

A szakemberek ugyanakkor attól tartanak, hogy a vírusmutáció már jóval szélesebb körben elterjedt a hivatalosan ismertnél. Oliver Keppler, egy müncheni virológiai intézet vezetője szerint turisták már hetek óta terjeszthetik a potenciálisan fertőzőbb vírusváltozatot. Eddig a vírusmutációval megfertőződött emberek egyikénél sem lépett fel súlyos tünetegyüttes, szövődmény, illetve ehhez köthető haláleset sem történt.

Ráadásul egy beoltott embernél fedezték fel az omikron-variáns okozta fertőzést – jelentette be a Fehér Ház.

A tájékoztatás szerint az érintett Dél-Afrikából érkezett Kaliforniába november 22-én, hét nappal később pedig pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Dr. Anthony Fauci elnöki tanácsadó szerint az érintett személyt kétszer beoltották, de még nem kapott emlékeztető oltást, és jelenleg enyhe tünetei vannak.

Washington fontolgatja, hogy szigorít a beutazási szabályokon, előírja a tesztelést egy nappal az utazás előtt, valamint az érkezés után, függetlenül attól, be van-e oltva az illető.

(AP)