Éhbérért dolgoznak a rendőrök?

0

Éhbérért dolgoznak a rendőrök?

Átszakadt a gát a rendőröknél, az állomány tagjai az elmúlt héten folyamatosan tették közzé az interneten a bizonyítékokat arról, hogy a kormányzati propaganda állításaival ellentétben elképesztően alacsony fizetések vannak a testületnél. Legalábbis az állomány azon részénél, amelyről eddig hallgatott a felső vezetés.
A rendőrök körében néhány nap alatt szinte mozgalommá szélesedett az önkéntes fizetésbevallás. A januári nettókról szóló banki sms-ek nyilvánosságra hozatala hétfőn kezdődött, amikor beérkeztek az első idei utalások. Az összegek egyáltalán nem tükrözték azt az 50 százalékos átlagos bérnövekedést, amit a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára január 2-i sajtóközleményében emlegetett.
Kontrát Károly az MTI-nek azt hangoztatta, hogy a kormány – megbecsülve a biztonságos országért dolgozó rendőröket – ismét megemelte a béreket. Szerinte a január elsejétől esedékes 5 százalékos emeléssel együtt 2015 óta átlagosan 50 százalékkal növekedtek a hivatásos rendőri fizetések.
A banki értesítők tanúsága szerint viszont a jól hangzó átlagszám mögött nagyon durva eltérések húzódnak meg.
Mint arról beszámoltunk, a Zsaruellátó nevű Facebook-csoport tette közzé a rendőrök által beküldött számlaértesítők fotómásolatát, amelyeken többnyire olvasható a közvetlen munkaadó, az illetékes kapitányság neve is.
A sms-ekből és a kommentekből arra lehet következtetni, hogy
az állomány igen nagy hányadának a fizetése a béremelés ellenére sem éri el a 200 ezer forintot,
sokan évekig a 120-160 ezer forintos sávban ragadnak,
a hosszú, akár kétévtizedes szolgálati idő sem garancia a több pénzre, automatikus emelkedésről szó sincs,
az állomány tagjai túlórázással tudnak pluszpénzhez jutni, volt, aki 100 órányi azaz egyetlen hónapon belül 12 és fél napnyi túlmunkáról számolt be, amivel 280 ezer forintra tudta feltornászni a decemberi bérét.
A Független Rendőrszakszervezet csütörtökön kiadott egy szolidaritási nyilatkozatot, amelyben azt írták, hogy a hivatásos állomány illetményemelése sikerpropaganda.
Szerintük több ezren, a rendőrség állományának 40 százaléka kimaradt belőle. A közalkalmazotti állomány jelentős részét jelenleg is minimálbéresként vagy a szakmunkások garantál bérminimumának megfelelő díjazásért alkalmazzák.
A nyilatkozatban olvasható az is, hogy a rendőröknek 2011 óta 40 millió túlórát kellett teljesíteniük, ami gyakorlatilag végtelenített túlórázást jelent. A szakszervezet szerint ezt a migrációs válsághelyzet és a rendőrség alacsony létszáma okozza.

Kiemelt kép: Kovács Tamás / MTI
Forrás 24.hu