Éjféltől sztrájkba léphetnek a ferihegyi légi irányítók, megbénulhat a légiforgalom Magyarországon

Három éve zajlanak az egyeztetések a HungaroControl és a vállalat három szakszervezete között. Kettővel egyez­ségre jutottak, a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezetével (CMLISZ) a bértárgyalások nem hoztak eredményt, ezért akár már kedden beszüntethetik a munkát – tudta meg a Magyar Nemzet.

A tárgyalások kimenetelét az is befolyásolta, hogy a légiforgalmi vállalat 2020 márciusa óta – 2019 azonos időszakához képest – hatvan százalékot meghaladó forgalomcsökkenést szenvedett el, ami hasonló mértékű bevételkieséshez, illetve a légiforgalmi irányítók radikális, akár harminc százalékos munkaterhelés-csökkenéséhez vezetett. Emiatt sok európai légi navigációs szolgáltató kényszerült arra, hogy csökkentse az irányítói fizetéseket vagy elbocsássa a szakállomány egy részét.

A Hungaro­Control idén júniusban a havi 1,5–3 millió forintos irányítói jövedelmek mérséklése helyett a 2021 és 2023 közötti időszakra évi öt százalékos, azaz összesen 15 százalékos béremelést ajánlott a CMLISZ-nek. A szakszervezet azonban ezt a növelést nem tartotta elfogadható mértékűnek, egyúttal jelezte, hogy határozatlan idejű sztrájkba lép.

A légi navigációs szakemberek havi fizetése jellemzően 1-2 millió forint, ami a juttatásokkal 2-3 millióra egészülhet ki. Mivel az irányítók speciális munkaidő-beosztásban dolgoznak, a pihenőidejüket kiemelkedően komfortos környezetben tölthetik el: korszerű pihenőszobák, egyszemélyes alvókapszulák, masszázsfotellel és biliárdasztallal felszerelt rekreációs helyiség, fitneszterem, futópadok, napozóterasz, internetsziget és könyvtár is rendelkezésükre áll.

Feltöltődésüket szolgálja a kéthetes rekreációs célú távollét, amely az éves rendes szabadságon felül jár. A HungaroControl székházában magas színvonalú egészségügyi rendelő működik, amely belgyógyászati és kardiológiai támogatást is nyújt a munkavállalóknak. A munkáltató a koronavírus-világjárvány kezdetétől fokozottan ügyel a légiforgalmi irányítók egészségének megőrzésére, így külön oltási programot szervezett az irányító kollégáknak, soron kívül biztosítva számukra a Covid19 elleni védőoltást.