„El a kezekkel a tanárainktól!” – szülők tüntettek a Dél-Budai Tankerületi Központ előtt

Október 5-re – az oktatás világnapjára – egy újabb, országos sztrájkot jelentett be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

A pedagógusok már az iskolai tanév kezdete óta különféle módon fejezték ki tiltakozásukat az alacsony bérek, valamint a magas óraterhek miatt. A PDSZ néhány napja még arról számolt be, hogy folytatódik az úgynevezett gördülő sztrájk, és hogy szerintük október végére-november elejére csatlakozhat a legtöbb tanár a demonstrációhoz.

Most, a hétvégén kiadott közleményében arról számolt be a szervezet, hogy a gördülő sztrájk mellett „rendszeresen meg fognak nevezni olyan napokat, amikor országos munkabeszüntetésre hívják az oktatásban dolgozókat”, és az első ilyen nap október 5-e, az oktatás világnapja lesz.

A PDSZ ezért azt kérte a tanároktól, hogy

AZNAP AZ ÓVODÁKBAN, ISKOLÁKBAN, KOLLÉGIUMOKBAN, SZAKSZOLGÁLATOKON NE VEGYÉK FEL A MUNKÁT.

Közölték azt is, hogy aki részt vesz a sztrájkban, annak ezt legkésőbb szeptember 28-án, szerdán 16 óráig be kell jelentenie az intézményvezetőnek, ezután pedig szeptember 30-án 16 óráig le kell adni a sztrájkolók várható létszámát és névsorát az intézményekben.

A közszférát és a versenyszférát is munkabeszüntetésre kérik

A közleményt ezután azzal folytatták: „Kérjük a közszféra és a versenyszféra szakszervezeteit, szervezzenek szolidaritási sztrájkot, szolidaritási akciókat erre napra, hogy világos legyen: az oktatás nemzeti ügy.”

Ismertették, hogy a sztrájk napján a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közös delegációi felkeresik az alapvető jogok biztosának budapesti, győri, miskolci és pécsi irodáját, hogy átnyújtsák a hivatalnak az összegyűjtött panaszokat. A debreceni, székesfehérvári és szegedi irodákat pedig egy nappal korábban – október 4-én – látogatják meg, mivel ezeken a helyszíneken a sztrájk napján nem lesz ügyfélfogadás.

A PDSZ közleményében végül arra is kitértek, hogy 17 órától részt vesznek azon a diákok által szervezett hídfoglaló demonstráción, amelyről még ebben a cikkünkben számoltunk be. „Innen este 7-kor átmegyünk a Kossuth térre a Tanítanék és noÁr által szervezett szolidaritási koncertre” – zárták a közleményt.