El fog jönni az a nap amikor…

Ágoston László

Eljön még a nap, amikor a gyerekeink majd borzadva kérdik, “hogyan lehetett régen ennyire primitív és undorító” a miniszterelnök, a szavazói, az ország, a világ?

És mi ott állunk majd, ki-ki a saját múltjával szembenézve vagy szembe nem nézve, a tudattal, hogy Jézust vagy Barabbást kiáltott, amikor szólnia kellett.

Megkérdezi majd egy nap a gyerekünk, hogy “és te mit csináltál akkor, amikor elárasztotta a szenny a médiát, az agyakat, a falakat, az iskolát?”

És neked válaszolnod kell, mert ő lesz a te élő lelkiismereted.

“Ti tényleg azt hittétek, hogy választható a tudomány igaza?” – és hitetlenkedő szemmel, kinevetve néz majd ránk a jövő.

És tanulják majd a történelemórán, hogyan lett a “magyaroké” Magyarország, és mi lett a másik 8 millió lakossal.

És tanulják majd – elrettentő példa! -, mint tapsolt a nép egy része pénzért, hatalomért, hülyeségből, gonoszságból, félelemből, megalkuvásból, megfelelni akarásból annak, hogy az ország nagyobbik részét a kisebb kirekessze.

Mindenkit, aki “más”, de nem elvek vagy érvek mentén, hanem azokat, akik nem álltak be a csapatba. Akik nem voltak hajlandók azon sírni vagy nevetni, és annak örülni, amit mondtak nekik.

Megkérdezik majd, hogy “nem láttuk”? És haragudni fognak ránk az ő eljátszott jövőjük miatt. És sokan érzik majd, hogy nem ők játszották el, hanem röhögő vigyorral lopták el tőlük a lehetőséget, hogy jövőt adjanak a gyerekeiknek.

Túl sok csontváz lesz a szekrényben, amit társasháznak becézünk, így lesz temető. Remények, szerelmek, álmok tömegsírja.

De reped már a törés, ami mindezt felszínre hozza és önmagával szembenézésre készteti a nemzeteket.

És akkor tudjuk majd egyedül felmérni a károkat is, amikor a görbe tükör helyett színről színre látunk.

Elvesztegetett generációk, elvesztegett évtizedek bomlanak majd elénk. Üres szemmel bámulnak majd vissza ránk az üres stadionok.

Remélem, a gyerekeink fintorogva beszélnek majd ezekről az időkről. Hitetlenkedve és haragosan.

Csak ez hozhat feloldozást.

Sándor Kis  Volt egy Ország