El kell venni az aluliskolázottak szavazati jogát Magyarországon

A Závecz Research által a Közép-európai Egyetem Demokrácia Intézetének megrendelésére készített, választás utáni közvélemény-kutatásból kiderül, hogy nem a kampányban nyert nagyot a Fidesz, ugyanakkor a Mi Hazánk parlamentbe jutása akár múlhatott azokon a választókon is, akik csak az utolsó héten döntöttek részvételükről.

A felmérésből kiderül, hogy nem az utolsó egy-két hétben dőlt el a választás a Fidesz javára, mert a választási szándékok elég stabilak. A szavazók több mint a nyolcvan százaléka úgy nyilatkozott, hogy már a választási kampány előtt, sőt évekkel korábban eldöntötte, hogy kire voksol.

A választási kampány egy-két hónapja ugyanakkor mégis minden ötödik állampolgárra hathatott.

A 2022-es választás tisztábbnak és egyenlőbbnek tűnt, mint a 2018-as, és míg négy éve a megkérdezettek alig több mint harmada mondta, hogy a választások csalásmentesek voltak, addig ez az arány idén majdnem elérte az ötven százalékot.

Arra a kérdésre, hogy érzékelték-e a szavazók, hogy nehezedett a nyomás ismeretségi körében bárkire is, hogy egy bizonyos jelöltre szavazzon, a megkérdezettek nyolcada szavazott igennel.

Amikor pedig rákérdeztek, hogy szerintük merre lejt a pálya, akkor pártállástól függetlenül mutattak a kormánypártokra.

Viszont a válaszadók ezt a kiegyensúlyozatlanságot 2018-hoz képest kevésbé látják drámainak.

A közvélemény-kutatás kitért arra is, hogy sokana szegény és tanulatlan emberek befolyásolásában, adott esetben megvásárlásában látják a Fidesz sikerének egyik titkát, bára Fidesz a diplomások körében is győzött.

Kétségtelen, hogy az utóbbi évtizedben az alsó társadalmi rétegekből inkább nyert, viszont a felső rétegekből inkább veszített támogatókat. Mai szavazóbázisának harmada legfeljebb nyolc osztályt végzett.

Ez a tény,valamint a kiszolgáltatott polgárok mozgósításáról terjedő történetek hozzájárulhattak ahhoz, hogy a társadalom túlnyomó többsége egyetért azzal az állítással: az általános iskola elvégzéséhez kellene kötni a szavazati jogot.

Az állampolgári jogok ilyen mérvű korlátozása nem idegen a jobboldali gondolkodásmódtól, korábban ez a Jobbik egyik legfőbb követelése volt, nemrégiben azonban megjelent a Mi Hazánk retorikájában is.

A kulturális cenzus gondolata azonban a liberálisok és a baloldaliak között is népszerű – olvasható a közvélemény-kutatás elemzésében a Telexen.