Elérték a száz százalékot a francia gáztározók, Lengyelország és Ausztria is csak egy hajszálra van tőle – Magyarország 24%-os töltöttségű

Elérte a novemberre előírt 100 százalékot a franciaországi gáztározók töltöttsége  jelentette be szerdán az energiaszabályozó bizottság (CRE), amely ugyanakkor továbbra is energiatakarékosságra kérte a lakosságot.

Lengyelország töltöttsége 92%, míg Olaszország 89% és Ausztria 85%-on van tehát egy hajszálra van a teljes töltöttségtől.

Ami azt jelenti, hogy minimum 5 évnyi tartaléka van.

A CRE közleménye szerint ezzel Franciaország a harmadik ország Belgium és Portugália után, amely teljesen feltöltötte a gáztározóit.

A CRE jelezte, hogy 130 terawattórás töltöttséggel a tározók idén magasabb szinten vannak az elmúlt évek átlagánál, ez a mennyiség a kis- és középvállalatok, valamint a háztartások téli fogyasztása kétharmadának felel meg.

A szervezet ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy még így is elképzelhetők „feszült helyzetek” attól függően, hogy mennyire lesz hideg a tél.

A kormány célja az volt, hogy az ország gáztározói novemberre teljesen töltöttek legyen, miközben Oroszországból már szeptember eleje óta nem érkezik egyáltalán gáz az országba.

Az orosz gázszállítás teljes leállásától tartva a francia kormány már júniusban energiatakarékossági tervet hirdetett meg, amelynek célja az energiafelhasználás 10 százalékos csökkentése 2024-ig.

Ennek, a társadalmi és gazdasági élet minden területére kiterjedő részleteit csütörtökön mutatja be a kormány.

Magyarország töltöttsége az utolsó jelentés szerint alig 24% tehát kb. 5 hónapnyi tartalékkal rendelkezik – írta az MTI.