Elfoglalta a román ellenzék a parlamenti pulpitust, hogy leváltsák a korrupt házelnököt

0

A korrupciós botrányairól és sorosozásáról elhíresült Liviu Dragnea ellen már saját párttársai is szerveztek „lázadást” szeptemberben. Liviu Dragnea ugyanis nem akárki, ellenőrzése a párt fölött pedig olyan erős, hogy a PSD 2016 végi választási győzelme óta már két szocdem miniszterelnököt is kirúgott, mert úgy érezte, nem követik eléggé utasításait. A jelenlegi kormányfőt, Viorica Dăncilă-t pedig szinte kivétel nélkül mindenki a pártelnök bábjáként tartja számon.

Gepostet von Pavel Popescu am Mittwoch, 5. Dezember 2018

Az ülést vezető és szintén meneszteni kívánt Florin Iordache a házszabályra hivatkozva utasította vissza a javaslatot. Arra hivatkozott, hogy a napirend bővítéséhez mindegyik frakció jóváhagyása, a házelnök és helyettesének menesztéséhez pedig saját frakciójának kezdeményezése szükséges, ezek közül pedig egyik feltétel sem teljesül.
Marilen Pirtea házelnök-helyettes a mikrofonhoz lépett és szavazást hirdetett az ülésidő egy órával való meghosszabbításáról. Az ülést vezető Iordache felhívta Pirtea figyelmét arra, hogy nem ő vezeti az ülést és felszólította, hogy foglaljon helyet a teremben. Az ellenzéki képviselők kézfeltartással jelezték, hogy szavazni kívánnak a javaslatról, majd a pulpitusra vonultak és tapsolni kezdtek. A meneszteni kívánt Iordache át akarta adni a szót a kormánypárt frakcióvezetőjének Daniel Suciunak, a PSD-s képviselő útját azonban Pirtea házelnök-helyettes elállta. A sikertelen próbálkozások után a házelnök lezárta az ülést.

További részletek itt:https://merce.hu/2018/12/05/elfoglalta-roman-ellenzek-a-hazelnoki-pulpitust-hogy-levaltsak-a-roman-parlament-korrupt-elnoket/?fbclid=IwAR0xgMg6SNu59Pj3wC4vYXfwwYj0gg2D1yTtYSZUVXKmUF3CoSzVABzA70U