Elfogy a benzin – leáll az élet

Ha nem történik valami 24 órán belül, elfogy a benzin – leáll a szállítás, a tömegközlekedés és a mezőgazdaság is Magyarországon.

Ki kell mondani: ha 24 órán belül nem történik változás, hamarosan kifogy a benzin és a gázolaj, és nem csak az autók, de a mezőgazdasági munkák, a tömegközlekedés és a szállítás is leáll.

Ahogy katasztrófák esetében általában megfigyelhető – tette hozzá forrásunk –, most is több, néha egymástól független, önmagában jelentéktelennek látszó esemény összhatása válthatjha ki Magyarország megbénulását. Az OMV és a MOL finomítóinak tervezett karbantartása, ami önmagában is drasztikusan csökkenti a kapacitásokat, önmagában nem vezetett volna ide. Ahogy a kormány 480 forintos ársapkája sem az üzemanyagon. De az állam stratégiai tartalékai is megoldották volna a Barátság kőolajvezeték – remélhetően – ideiglenes leállást. Azonban a fenti események lényegében egyszerre, vagy legalábbis időben egymáshoz nagyon közel történtek – amit már képtelen tolerálni a rendszer.

Az ársapka fenntarthatatlansága, amivel az Orbán-kormány hivatalosan a lakosságot igyekezett védeni az elszabaduló energiaárakkal szemben, válságos időben is túlfogyasztásra bíztatta az autósokat. Ezt támasztja alá a MOL szerda reggeli közleménye is, amely “felelős fogyasztói magatartásra” szólítja fel a lakosságot – vagyis, ha a kormány nem is szorítja erre a lakosságot, önkorlátozó módon mégis spóroljon mindenki. Az olajtársaság szerint enélkül nem jut mindenkinek elegendő üzemanyag.

A kormányzat piactorzító ársapkájának hatására – miközben a kisebb kutak sorra zárnak be, mivel képtelenek kigazdálkodni a rájuk kényszerített veszteséget – az autósok 20 százalékkal többet tankoltak, mint korábban. A MOL saját hálózatán a megnövekedett igény 50 százalékos többletfogyasztást jelent.

Képtelenség ezt bírni – mondta forrásunk.

Békeidőben is kiapadnának a kutak ilyen kereslet mellett, de csak hosszú hónapok alatt. A jelenlegi, több tényezős válsághelyzetben ez az idő napokra, órákra rövidül. Azonnal lépni kell.

https://168.hu/itthon/elfogy-a-benzin-leall-az-elet-242251?fbclid=IwAR0CivBQ_IqKRltJA3G71LN1bikXGDLDaxpkqpN2o4T5dOTZX0SfofDNl3E