Elherdált a kormány csak úgy 50 milliárdot Semjén Zsolt vadászszenvedélyére!

0

2015 óta tervezi-szervezi a kormány az 1971-es budapesti vadászati világkiállítás 50. évfordulójára tervezett újabb vadászati világkiállítást. Beruházások sorozata indult és zajlik majd le, legalább ötven milliárd forintot felemésztve. Közben kiderült, hivatalosan nem is lesz majd világkiállítás az esemény – tudta meg a hvg.hu.

Egy decemberi kormányhatározat csak 2019-re hétmilliárd forintot rendelt az előkészítésre.

Míg korábban a kormányzat még világkiállításként emlegette, addig a Kovács Zoltán államtitkárt az esemény kormánybiztosává kinevező novemberi határozat csak Egy a természettel – Nemzetközi Vadászati és Természetismereti Kiállítás néven, illetve rendezvénysorozatként hivatkozott az eseményre.

Decemberben a parlamentben Semjén Zsolt a hvg.hu érdeklődésére röviden annyit válaszolt a névváltoztatásra

„Nem mindegy, hogy hogy hívják? Világkiállítás lesz és kész”.

A portál érdeklődött a világkiállítások koordinációjára 1928-ban létrehozott BIE (Bureau International des Expositions) irodájánál, ahonnan azt a választ kapták, hogy a BIE nem tud róla, hogy akár világkiállításra, akár speciális világkiállításra sor kerülne 2021-ben Magyarországon.

Magyarország állításuk szerint a jelentkezésre rendelkezésre álló legkésőbbi, 2016-os időpontig nem is kérvényezte, hogy speciális világkiállítást rendezzen 2021-ben.

Kovács Zoltán kormánybiztosként annyit közölt a lappal, hogy még semmi nem dőlt el, még zajlanak a tárgyalások a hivatalos névhasználatról.

A körülményeket jól ismerő forrás azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy azért nem kértük a BIE-től, hogy a 2021-es esemény világkiállítás legyen, mert akkor speciális szabályok kötnék a rendezést, és 20 napnál nem tarthatna tovább. A kormány viszont a hozzá kapcsolódó tematikus programokkal majdnem az egész évre szólóra tervezi.

Egy kormányzati forrás pedig annyit mondott a portálnak arról, hogy mi lesz a sokmilliárdos rendezvény neve és sorsa:

– Nyugika.

 

 

olkt.hu/hvg.hu