Elhunyt mindenki kertésze Bálint gazda

0

Életének 101. évében elhunyt Bálint György kertészmérnök és tévés személyiség, akit mindenki csak Bálint gazdaként ismert.

Bálint gazda ma este csöndben elment – jelent meg vasárnap este Bálint György Facebook-oldalán. Bálint gazda tavaly júliusban lett 100 éves.

„Fura dolog, ha valakinek az a legfontosabb képessége, hogy a megnyugtató jelenlétével és kellemes hangjával a lehető legkülönbözőbb emberekben is rokonszenvet képes kelteni, de Bálint Györggyel pont ez volt a helyzet.”

Bálint György 1919-ben, Gyöngyösön született, 1941-ben szerzett kertészmérnöki oklevelet a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián. ’42-ben munkaszolgálatra, majd 44-ben koncentrációs táborba hurcolták. A holokausztot egyetlen testvére élte csak túl a családból, hogy a kommunisták 1948-ban elvegyék a családi birtokát.

„Bálint György 50 éves koráig nagyközönség előtt lényegében ismeretlen kutatóként, főkertészként és agronómusként dolgozott, aztán a hatvanas évek végén, előbb a Kertészet és Szőlészet, a Kertbarát magazin majd több hasonló profilú lap szerkesztője lett, miközben napi- és hetilapokban is elkezdett kertészeti témájú tanácsadó cikkeket publikálni. Több tucatnyi szak- és tankönyvet is kiadott közben.
A szellemileg valahogy nem öregedő Bálint az internetkorszak beköszöntével, lazán tudott váltani, látogatott weboldalt csinált, és több mint 400 ezren követik a Facebookon is.
A kedveltségét kicsit sem kezdte ki, hogy a rendszerváltás után politizált is, az SZDSZ-ben fontos választott pozíciókat töltött be és egy ciklus erejéig országgyűlési képviselő is volt, hogy később kilépjen a liberális pártból – de a szabadelvű meggyőződését sosem tagadja meg.”

 

Bálint gazda ma este csöndben elment.

Posted by Bálint gazda on Sunday, June 21, 2020