Elítélte az amerikai külügy Orbán „kevert fajú népekről” tett kijelentéseit

Az amerikai külügyi szóvivő szerint Orbán szavai nem tükrözik azokat az értékeket, amelyek az Egyesült Államokat Magyarországhoz kötik.

Megbocsáthatatlannak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök kijelentéseit a „kevert fajú népekről” az Egyesült Államok.

The Brussels Times beszámolója szerint az merikai külügyi szóvivő, Ned Price csütörtöki sajtótájékoztatóján a Tusványoson elhangzott bedszédre reagálva felolvasta az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni különleges megbízottjának, Deborah Lipstadtnak a közleményét, aki úgy fogalmazott: „mélységesen aggasztja”, hogy a magyar miniszterelnök „olyan retorikát használ, amely egyértelműen a náci faji ideológiát idézi”.

Közel 75 évvel a holokauszt vége után „megbocsáthatatlan, hogy egy vezető elbagatellizálja a náci tömeggyilkosságot, főleg egy olyan vezető, aki zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben”.

 

 

 

Price azt mondta, hogy Orbán kijelentései „nem tükrözik azokat az értékeket, amelyek az Egyesült Államokat Magyarországhoz kötik, és amelyek alapul szolgálnak a két nép kapcsolatában, illetve alapul szolgálnak az Egyesült Államok és más szövetségeseink kapcsolatában”.

Az ügyben már szerdán jelezte álláspontját az Egyesült Államok, amelynek budapesti nagykövetsége azt írta: elítélnek „minden olyan ideológiát, politikai irányvonalat és retorikát, amely a gyűlölet és megosztottság doktrínáinak ad teret”.

Orbán Viktor a múlt szombaton mondott beszédet a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, amelyben többek között kijelentette: „van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni, ezért harcoltunk Nándorfehérvárnál, ezért állítottuk meg a törököt Bécsnél, és ha jól gondolom, akkor ezért állították meg a franciák még a régi időkben Poitiers-nél az arabokat”.

A miniszterelnök kijelentései ellen számos szervezet és magánszemély tiltakozott, köztük zsidó vezetők, a Roma Parlament és ellenzéki pártok. A „tiszta náci szöveget” nevezte meg lemondása okaként Hegedüs Zsuzsa szociológus is, aki a hosszú éveken át volt Orbán főtanácsadója.

A kormányfő csütörtökön Bécsben tárgyalt Karl Nehammer osztrák kancellárral, ahol kijelentette: magát migráció- és bevándorlásellenes politikusként definiálja, ez azonban „nem faji kérdés, ez kulturális kérdés.

A civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van”. Azt is hozzáfűzte: előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz.