Elképesztő: “maradjanak otthon a seggükön a nyuggerek”

0

Egészen elképedek annak a középkori tudatlanságnak a terjedésén, ami felütötte a fejét itt a közösségi médiában az idős emberek felelőssége tárgyában a járvány terjedése tekintetében.

Olyan zsigeri indulatok szabadultak el, amit nagyon fog szégyellni, nagyon fog bánni mindenki (vagy mégsem?), aki ebben olyan hangos és magabiztos most.

Olyanokat olvasok, hogy azért kellene otthon maradnia idős embertársainknak, szüleinknek, nagyszüleinknek, mert jól megfertőznek bennünket. Valóban?

Megértem, ha az információs dömping, sőt, a sok dezinformáció sokakat összezavar. Ennek sajnos – nem új jelenség ez ilyen bizonytalan helyzetekben – olyan következménye is lehet, hogy egyesek – minden előzmény nélkül – elkezdenek ítélkezni, szakértőként viselkedni, a kompetens személy pózát felvenni! Ne tegyék, mert k……..a felelőtlen és veszélyes, amit és ahogy mondanak! Ma, olyanokat olvastam, hogy “maradjanak otthon a seggükön a nyuggerek” (olyan édes ez a minősítés, ugye emlékszünk még, hogy kinek köszönhetjük), mert megfertőzik a fiatalabbakat.

Végig sem gondolják a dolog lényegét. A legtöbb fertőzést – az eddigi tapasztalatok szerint – éppen azok okozzák, akik tünetmentesek, azok, akik életkoruk és jó egészségi állapotuk miatt egyáltalán nem érzékelik a kórt és koruknál fogva talán kevéssé betegségtudatosak, óvatosak vagy körültekintőek, következésképpen óvatlanul érintkeznek bárkivel.

Az aktív korúak utaznak, mozognak leginkább – ez így természetes – és nem az öregek. Az idősektől persze elvárható a belátás. Ők nem veszélyesek, hanem veszélyeztetettek! A többieken, a fiatalabbakon múlik, ezt hogyan magyarázzák el, hogyan kérik meg a környezetükben élő korosabb embereket. Empátia, tolerancia, szolidaritás (hogy ilyen közhelyes legyek). Ezeknek nagyon híján van ez az ország. Rögtön egymásnak ugrunk! Ahelyett, hogy meg akarnánk érteni, ki, mit, miért tesz, Miért van az utcán? Lehet, hogy nagyon prózai okból. Azért mert egyedül van és nincs aki segítsen neki.

Ennyit kellene tudni, hogy aztán akár mi is segíthessünk. Nehogy már a “Hajtóvadászat öregekre” regény elevenedjen meg. Nehogy már ők legyenek a legújabb közellenség. Ebben az információs társadalomban, ami tele van dezimformációval, Te is össze vagy zavarodva, gondold meg, hogy egy ilyen digitális dzsungelben hogy tájékozódik egy hetven-nyolcvan éves ember. Segítsünk nekik és vigyázzunk rájuk! Ez mindnyájunk érdeke!

(Ismeretlen szerző/facebook)