Elképesztő nyomortelepek Miskolc külvárosaiban. VIDEÓ

0

Kinek a szegénységi bizonyítványa a szegénység? Elképesztő nyomortelepek Miskolc külvárosaiban. Az egyik helyen felszámolták, a másikon újraképződött a nyomor. Hol itt a koncepció? Öt évvel ezelőtt Miskolc fideszes vezetésű önkormányzata a nyomortelep-felszámolási programmal üzent hadat a szegénynegyedeknek. A Heti Napló stábja a program egyik leghírhedtebb helyszínére, a belváros felújított házaitól alig egy karnyújtásnyira fekvő Tetemvárra látogatott el először.Omladozó házak, szeméthalmok mindenütt.Bár a városvezetés deklaráltan meg akar szabadulni a tetemvári teleptől, azt nem közölték, hogy mikor és hogyan. Az ott lakók így teljes bizonytalanságban és folyamatosan romló körülmények között élnek. A helyzet rossz, de a bizonytalanság még rosszabb. Hiszen egyelőre nem látni a történet végét.A tetemváriak egy része azt mondja, ők tulajdonképpen egyetértenek a telepfelszámolással, az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények között és hova tudnak továbbköltözni. A Heti Napló ezt követően a másik hírhedt telep, a Számozott utcák felé vette az irányt. Ott már kevésbé voltak lelkesek a lakók, mikor a telep bontásáról kérdezték őket..A vadonatúj stadion árnyékában megbúvó házakban ki-be járkálnak a patkányok.Az egyik helyi, Oláh Lajos azt mondta, a családját és a barátait is a bontások miatt veszítette el. A fia és családja azóta Kanadában élnek. Ő a szerencsésebbek közé tartozik. A legtöbben csak a közeli Lyukóbányáig jutottak. A Heti Napló megkereste az önkormányzatot is, hogy hogyan áll a nyomortelep-felszámolási projekt most. Azt írták, jelenleg a miskolci nyomortelep-felszámolás stratégiájának átdolgozása zajlik, ezért most nem nyilatkoznak.De hol is van és mi is az a Lyukó, amit a felszámolt, vagy felszámolásra váró telepek egykori lakói kapcsán emlegetnek? Öt perc autóútra a számozott utcáktól harmadik világbeli állapotok fogják az odalátogatókat. A többi telepről odaözönlő legszegényebbek még a korábbiaknál is sokkal mélyebbre jutnak. A helyiek szerint farkastörvények uralkodnak, a telepet pedig már mintha felszámolni sem akarnák, csak elfelejteni/Forrás: atv.hu, Heti Napló, 2018. szeptemberi riportja/

Gepostet von Budácsik Lajos am Samstag, 15. Juni 2019

Kinek a szegénységi bizonyítványa a szegénység? Elképesztő nyomortelepek Miskolc külvárosaiban. Az egyik helyen felszámolták, a másikon újraképződött a nyomor. Hol itt a koncepció?

Öt évvel ezelőtt Miskolc fideszes vezetésű önkormányzata a nyomortelep-felszámolási programmal üzent hadat a szegénynegyedeknek. A Heti Napló stábja a program egyik leghírhedtebb helyszínére, a belváros felújított házaitól alig egy karnyújtásnyira fekvő Tetemvárra látogatott el először.

Omladozó házak, szeméthalmok mindenütt.

Bár a városvezetés deklaráltan meg akar szabadulni a tetemvári teleptől, azt nem közölték, hogy mikor és hogyan. Az ott lakók így teljes bizonytalanságban és folyamatosan romló körülmények között élnek. A helyzet rossz, de a bizonytalanság még rosszabb. Hiszen egyelőre nem látni a történet végét.

A tetemváriak egy része azt mondja, ők tulajdonképpen egyetértenek a telepfelszámolással, az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények között és hova tudnak továbbköltözni. A Heti Napló ezt követően a másik hírhedt telep, a Számozott utcák felé vette az irányt. Ott már kevésbé voltak lelkesek a lakók, mikor a telep bontásáról kérdezték őket.

.A vadonatúj stadion árnyékában megbúvó házakban ki-be járkálnak a patkányok.

Az egyik helyi, Oláh Lajos azt mondta, a családját és a barátait is a bontások miatt veszítette el. A fia és családja azóta Kanadában élnek. Ő a szerencsésebbek közé tartozik. A legtöbben csak a közeli Lyukóbányáig jutottak. A Heti Napló megkereste az önkormányzatot is, hogy hogyan áll a nyomortelep-felszámolási projekt most. Azt írták, jelenleg a miskolci nyomortelep-felszámolás stratégiájának átdolgozása zajlik, ezért most nem nyilatkoznak.

De hol is van és mi is az a Lyukó, amit a felszámolt, vagy felszámolásra váró telepek egykori lakói kapcsán emlegetnek? Öt perc autóútra a számozott utcáktól harmadik világbeli állapotok fogják az odalátogatókat. A többi telepről odaözönlő legszegényebbek még a korábbiaknál is sokkal mélyebbre jutnak. A helyiek szerint farkastörvények uralkodnak, a telepet pedig már mintha felszámolni sem akarnák, csak elfelejteni

/Forrás: Budácsik Lajos/