Elkerülhető lett volna több mint 10 ezer magyar ember halála?!

A halálos áldozatok számát kell alacsonyan tartani. A védekezés sikerét ez fogja meghatározni”

– erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt szeptember 12-én, amikor is még csak 633 halálos áldozata volt a pandémiává fejlődő koronavírus-járványnak. Talán a magyar kormányfő sem gondolta komolyan, hogy ilyen súlyos adatokkal kell szembenéznie, mert egészen biztosan nem ezt mondta volna akkor a közmédiának.

Emlékezetes, a kormány hosszú hetekig halasztotta a kijárási korlátozások elrendelését, holott a szakértők többsége is erre kérte a kormányzatot. Azonban a kormány egy ideig a gazdaság védelmét harsogva, vonakodott meghozni ezt a döntést. Érdekes példa, hogy Szlovákiában már 567 napi új fertőzöttnél elrendelték a korlátozásokat, addig Magyarországon november közepén, már 4 ezernél is több esetnél. Szlovákiában a halálos áldozatok száma 2600 fő alatt van, addig a mi kis hazánkban ez a szám már 10 080 fő.

Tehát, kijelenthető, hogyha idejében elrendeli az Orbán-kormány a szükséges szigorú korlátozásokat, akkor jóval több élet menthető lehetett volna.

Az adatokat összehasonlítva, például láthatjuk, hogy hétfőn (január 4-én) a halálos áldozatok napi számát tekintve még mindig a 9. helyen állt hazánk a kontinensen.

 

.

 

Ugyanakkor ha az egész világot nézzük, akkor is 20. helyen áll hazánk a napi áldozatokat tekintve. Miközben népességszám terén (9,6 millió fő) a 93. helyen áll Magyarország. Azaz sajnos jelenleg ennyire “felülteljesítünk” a halálos áldozatok számát nézve a lakosságarányhoz viszonyítva.

Ráadásul akkor még nem is beszéltünk az aktív esetek számáról sem, ahol szintén messze az átlag felett vagyunk.

 

.

“Nem fogunk kockára tenni egyetlen életet sem, de az országnak működnie kell – a kettő együtt szerintem lehetséges”

– szögezte le Orbán Viktor szeptember 12-én, mondván nincs szükség az iskolák bezárására, sem pedig további korlátozó intézkedésekre.

Mint fentebb írtuk, ekkor még csak 633 halálos áldozata volt a koronavírusnak.

Azóta viszont 4 hónap alatt egy Edelény vagy egy Csorna méretű/népességű város lakossága vált áldozatává a járványnak.