Elkezdődött a NER kiéheztetése: Brüsszel nem finanszírozza tovább az Orbán-rezsimet

A lehallgatási botrány keltette nagy médiazajban kevés figyelmet kapott, hogy az Európai Bizottság bejelentette, nem fizeti ki Magyarországnak a helyreállítási alapból igényelt pénzeket.

Az Orbán-kormány májusban nyújtotta be igényét 7,2 milliárd euró (2500 milliárd forint) támogatásra. Az Európai Bizottságnak 2 hónapja volt az elbírására. Előbb július elején 2 hónappal meghosszabbították a határidőt, majd most bejelentették, Magyarország csak 2 feltétellel juthat a pénzekhez.

Előbb Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos nyilatkozott úgy az az Eurológusnak, hogy

Az Európai Bizottság mindaddig nem fogja jóváhagyni a helyreállítási tervet, amíg az Orbán-kormány nem hajt végre igazságügyi reformot és ad megfelelő garanciákat arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően ki is vizsgálják a nemzeti hatóságok.

Ugyanezt erősítette meg azután Vera Jourová, az EB alelnöke is a sajtónak: Magyarországon és Lengyelországban rendszerszintű, hosszú távú problémákat tapasztaltak. És a Bizottság mindaddig nem adja áldását a két kormány gazdasági újjáépítési tervére, amíg lát nem írásos biztosítékot, hogy biztonságban lesznek a támogatások, nem kell attól tartani, hogy egy részüket elsikkasztják.