Elkezdődött az Előválasztás második fordulója

Kezdődik az ellenzéki előválasztás második fordulója, ahol eldől, hogy ki lesz a hatpárti összefogás miniszterelnök-jelöltje: Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, cikkünk végén szavazhat is.

Az ellenzéki előválasztás első fordulójában eldőlt, hogy ki lesz az a 106 képviselőjelölt, aki 2022-ben az egyéni választókerületekben indul a kormánypárti aspiránsok ellen. A maratoni szavazatszámlálás végén az is kiderült, kik jutottak a miniszterelnök-jelölti verseny második fordulójába. Mivel egyikük sem ért el 50 százalék feletti szavazatarányt, az első forduló dobogósai összecsapnak másodszor is.

Az első forduló végeredménye így alakult:

  1. Dobrev Klára: 216 248 szavazat (34,84%)
  2. Karácsony Gergely: 169 434 szavazat (27,30%)
  3. Márki-Zay Péter: 126 628 szavazat (20,40%)
  4. Jakab Péter: 87 378 szavazat (14,08%)
  5. Fekete-Győr András: 21 050 szavazat (3,39%)

Ki rántja félre a kormányt?

A második fordulót a vártnál sokkal szövevényesebb politikai egyezkedés előzte meg Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között. A két polgármester hétfőn Hódmezővásárhelyen jelentette be, hogy szövetséget kötöttek, és közösen indulnának a második körben. Azt kérték az Országos Előválasztási Bizottságtól, hogy a nevük egymás mellett szerepelhessen a szavazólapon, ezt viszont elutasította az OEVB.

Márki-Zay Péter többször közölte, hogy ő kész az utolsó pillanatban félrerántani a kormányt és beállni Karácsony Gergely mögé a Dobrev Klára elleni győzelem érdekében, ám a Medián és a Závecz Research kutatásai alapján – amelyek a hódmezővásárhelyi polgármesternek nagyobb esélyt adtak – már arról beszélt, hogy nem neki kellene visszalépnie.

Karácsony Gergely ezután rendkívüli sajtótájékoztatón leszögezte, hogy ő nem lép vissza. A két fél szerda esti egyeztetése nem hozott eredményt, akkor úgy tűnt, hogy külön indulnak, sőt a budapesti főpolgármester soron kívüli miniszterelnök-jelölti vitára hívta Dobrev Klárát és Márki-Zay Pétert.

Márki-Zay Péter az egyezkedés hátteréről az Indexnek elmondta, hogy Karácsony Gergely kész helyzet elé állította,

azzal is érvelt, hogy korábban én magam mondtam, hajlandó vagyok félrerántani a kormányt. Visszaélt ezzel a kijelentésemmel, mert ez nem egy zsarolásra alkalmas mondat volt, mindig a tényektől függött a helyzet, de a cél nem változott.

Csütörtök estére dőlt el

Az újabb fordulat csütörtökön érkezett, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Orosz Anna alelnök bejelentették, hogy a Momentum Márki-Zay Pétert támogatja a második fordulóban. Ezután egybehangzó sajtóértesülések szerint Karácsony Gergely tárgyalt az őt támogató pártok vezetőivel, és vélhetően arra jutott, hogy visszalép.

Péntek délelőttre rendkívüli sajtótájékoztatót hívtak össze Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter részvételével, itt az MSZP, a Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje bejelentette, hogy visszalép, és a Mindenki Magyarországa Mozgalom aspiránsát támogatja a második fordulóban.

Ki kit támogat?

Dobrev Klára mögött pártja, a Demokratikus Koalíció áll. Márki-Zay Péter hivatalosan az általa alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje, de csatlakozott hozzá a Momentum is.

A Jobbik elnökségi döntéssel tette világossá, hogy a lebonyolításban a párt ugyan részt vesz, de egyik jelöltet sem támogatja a második fordulóban. Az LMP és az MSZP is hasonló döntést hozott Karácsony Gergely visszalépése után.

Hol és mikor lehet szavazni?

  • A második forduló vasárnap reggel 9 órakor kezdődik. 2021. október 10–16. között lehet voksolni.
  • Azok a most még kiskorú állampolgárok is szavazhatnak, akik a 2022-es parlamenti választáskor nagykorúak lesznek, vagyis 2004. április 1-jét megelőzően születtek.
  • Személyesen és online is lehet szavazni, ennek részleteiről és a szavazópontok listájáról az előválasztás hivatalos oldalán tájékozódhat.

A szavazólapokon Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között lehet választani, Karácsony Gergely nevét – mivel a lapokat már korábban kinyomtatták – filctollal fogják áthúzni.