Elkezdődött: már lövöldöznek Koszovóban!

0

Legalább tizenhárom koszovói szerbet, köztük rendőröket fogott el szervezett bűnözés gyanújával a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat kedden Észak-Koszovóban. Az akció során több helyen lövöldözés volt, ketten megsebesültek – értesült a szerbiai közszolgálati televízió (RTS). A szerb elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

Mint korábban a Blikk is megírta, a szerb hadsereget teljes harckészültségbe helyezte Aleksandar Vucic szerb elnök az újabb konfliktus miatt. Szerbia több mint egy évtizede nem tud lemondani a függetlenné vált Koszovóról, folyamatos a feszültség a két ország között. Vucic szerb államfő alig néhány órával azelőtt, hogy a harckészültséget elrendelte, még arról beszélt, hogy Koszovó visszaszerzése álom, s ha nem sikerül rendezni a két ország kapcsolatát, abból fegyveres konfliktusok születhetnek.

Koszovó ezt mondja:
A legújabb, a koszovói hatóságok közlésén alapuló információk szerint hónapok óta tartó nyomozás eredményeként csaptak le az egyebek mellett szervezett bűnözéssel, csempészettel és illegális kereskedelemmel gyanúsított szerbekre.

Szerbia meg ezt:
Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője szerint nem bűncselekmények miatt, inkább megfélemlítésből léptek be a koszovói különleges rendőrök a szerbek lakta területre,

az albánok így akarják rettegésben tartani és elűzni otthonából a kisszámú koszovói szerbséget.

Helyszíni beszámolók:
A helyszíni beszámolók szerint a koszovói rendőrség ellenállásba ütközött, a szerbek ugyanis Zubin Potokban például barikádokat állítottak, hogy megakadályozzák egy helyi szerb rendőrségi vezető elfogását. A Rosu alakulat áttört az útzáron, majd elfogta a gyanúsítottat.

A szerbek összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot.

Aleksandar Vucic szerb elnök teljes harckészültségbe helyezte a hadsereget, összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, valamint felhívta az Európai Unió figyelmét arra, hogy Szerbia cselekedni fog, amennyiben a Rosu tagjai nem hagyják el Észak-Koszovót.

Koszovó, Szerbia egykori déli tartománya 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, sőt, mindent megtesz, hogy fenntartsa a befolyását az északi részen, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él.

A brüsszeli közvetítéssel 2013-ban megkötött szerb–koszovói megállapodásban foglaltak tiltják a szóban forgó különleges rendőrségi egység Észak-Koszovóba vonulását a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, valamint azt is tiltják, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba.

(MTI, Blikk)