Ellenszélben Orbán Viktor sem bírja sokáig

0

Orbán Viktor rezsimje biztosan nem maradhatna működőképes még évekig olyan ellenszélben, amilyenben a Fidesz vezetői most próbálják egyensúlyban tartani a NER-t.

Ezért létfontosságú számukra, hogy valamiféle áttörést érjenek el a populista politikai erők a közelgő EP választásokon. Amennyiben ez nem következne be, Orbánnak biztosan stratégiát kellene váltania, ugyanis kezd elfogyni a levegő (no és a pénz) körülötte, és bármilyen nagy lelkesedéssel ropja a pávatáncot, ez kevés lesz egy olyan összetételű Európai Parlament ellen, amelynek tagjai már kívülről ismeri a lépéseit.

A Fidesz ugyanis hiába hoz 12-13 képviselőt ebbe a frakcióba, ha jól szerepelnek a hagyományos pártszövetségek (kereszténydemokraták, szociáldemokraták, zöldek, liberálisok) akkor egy 60-70 fős populista frakcióba beülve teljesen súlytalanná válik a magyar kormánypárt az EP-ben. Az uniós választást tehát csak nagyon korlátozottan tudja a magyar kormány befolyásolni, így (miután saját pártcsaládjukban elrúgták a pöttyöst) ki vannak szolgáltatva a többi ország választói akaratának. Fukuyama jóslata tehát az illiberalizmus hanyatlásáról akár hónapokon belül is látványos formát ölthet. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Hiába vagy nagy harcos, ha rossz szövetségest választasz magadnak, úgy fognak emlékezni rád, mint egy született vesztesre.”

Forrás és bővebben:https://szeka.blog.hu/2019/04/16/ellenszelben_orban_viktor_sem_birja_sokaig