Ellenzéki világbéke vagy zuhanás

Gabor Bruck

Az egyetemen a statisztika ment nekem a legnehezebben. Többnyire amerikai választások adatsorraival dolgoztunk. Az volt a mondás, hogy egy rendes politológus még a választások után sem tudja megjósolni, hogy ki fog győzni.
Az adatok értelmezésére Stanley Feldman tanított, ő volt a Politika Pszichológiai Társaság elnöke. Az első dolgozatomra ezt mondta: a felvetés és az értelmezés nagyon tetszik, de az adatok ezt nem bizonyítják. Írhatsz véleménycikket vagy elemezheted az adatokat, mint egy tudós, de vigyázz, a kettőt nem keverheted, mert az dilettantizmus. Szóval, írd újra.
Stanley valószínűleg megbuktatná egész Budapestet. Még nem volt vége az előválasztásnak, még nem láttuk az adatsorokat, de a profik már grandiózus magyarázatokat adtak.
Az ismert közvéleménykutató szerint a választói tömegeknek elegük van az eddigi politikacsinálókból, az elmúlt 30 évből és MZP az új közép.
A volt politikus a Partizán stúdiójában magyarázta, hogy a DK-val szemben „óriási dühök vannak”, látszik, hogy a gazdasági és a médiaelit elpártolt a Gyurcsány-féle baloldaltól.
A polgármester szerint pedig a szavazók nemcsak Orbánra, hanem az ellenzékre is rárúgták az ajtót.
Még nem volt vége a számlálásnak, de már hallottuk: ez a fiatalok forradalma, kétharmados kormányváltó hangulat van, az ellenzék leváltása történik és zajlik a szelídség, a szeretet és hazaszeretet forradalma.
Vasárnap este hallgattam MZP ünnepi beszédét is, ilyen hosszan csak Fidel Castro beszélt, de ez most nem érdekes, mert a közönség élvezte. Elmondta, hogy ellenzéket váltottunk, de az ellenzéknek együtt kell maradnia. Itt megértési nehézségem volt: nem tudom kit váltottunk le. És ha leváltottuk, akkor kivel maradunk együtt. Igaz, a következő mondat segít a megértésben: Meg kell győzni mindenkit, hogy nem Gyurcsány, hanem az igazság fog eljönni. Volt még szó a tiszták koalíciójáról és arról, hogy soha többet nem akarjuk a 2010 előtti világot.
Annyi cukros nyál, mint az ő beszédében volt, még az amerikai kampányokban is ritka, de Dobrev Klárának elfelejtett köszönni, és őt hallgatva úgy tűnt, hogy már nincs is DK. Bár Dobrev civilizáltan mosolygott, megköszönt, gratulált és segítséget ígért, MZP válasza nem volt túl barátságos.
Aztán Gyurcsány készített egy 6 perces videót. Az MZP-nek drukkoló barátaim szerint rettenetes volt és megint Gyurcsány veri szét az ünnepet. Nem szeretnék ünneprontó lenni, de én adekvátnak éreztem a videót.
A DK elnöke lényegében azt mondta, hogy nincs sok időnk. Ha a hatpárti megállapodás szerint folytatjuk a harcot Orbán ellen, akkor készüljünk a kampányra és dolgozzunk, mert csak együtt nyerhetünk a 106 egyéni körzetben. A sorrend világos: először nyerni kell és csak utána tehetünk koronát MZP fejére. Kétségtelen, hogy nem említette MZP nevét, de néhány órával később Dobrev Klára egyértelművé tette, hogyha nyerünk, akkor MZP lesz az ellenzék miniszterelnöke.
A videóban volt még egy kimondatlan üzenet: ha most belekezdünk az ellenzéki erőviszonyok átrendezésébe, akkor a DK köszöni jól van, ellenben a Párbeszéd, az LMP, az MSZP és esetleg a Momentum nem biztos, hogy bejut a következő parlamentbe.
Van remény.
MZP értette a videót, és este az Egyenes beszéd stúdiójában már lényegesen békülékenyebb és konstruktívabb hangon beszélt, Dobrev Klára pedig ezerszázalékos segítséget ígért. Két nagyon tehetséges emberrel erősödött az ellenzéki tábor és október 23-án kiderül, hogy számíthatnak-e egymásra vagy sem. Akkor majd elválik, hogy mit várhatunk: ellenzéki világbékét vagy közös zuhanást.