ÉLŐ! Az EP-ben vitáznak a melegellenes magyar törvényről (Percről-percre)

ÉLŐ közvetítés!

  • A magyar kormány homofób törvényét elítélő állásfoglalásról vitázott az Európai Parlament szerda délben.
  • Az öt legnagyobb frakció, Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták, a Renew Europe, a Zöldek és a Baloldali Frakció, által közösen beterjesztett szöveg a lehető leghatározottabban elítéli a gyermekek védelméről szóló, de homofób módosításokkal teli jogszabályt, ami ellentétes az EU értékeivel és az uniós joggal is.
  • Ezért többek közt arra kérik Európai Bizottságot, hogy azonnal indítson gyorsított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, amely akár az uniós kifizetések leállításához is vezethet.

Az állásfoglalásról szóló csütörtöki szavazás eredménye borítékolható: mivel az öt frakció közösen támogatja azt, és ők adják a képviselők többségét, jelentősebb változtatás nélkül fogadhatják el.

“A magyar Országgyűlés által elfogadott törvény diszkriminálja az állampolgárokat a szexuális orientációjuk alapján, ami ellenkezik az uniós alapértékekkel. Ebben nem kötünk kompromisszumot,”

jelentette ki a vita elején Věra Jourová. Az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa, miután tételesen felsorolta, hogy milyen uniós jogszabályokat sért a magyar törvény, kijelentette: “Nem fogunk hezitálni, ha a szerződésekkel ellentétes történik. Hiszünk egy sokszínű Európában, ami ezt minden állampolgárnak garantálni is tudja.”

“Milyen üzenet az a fiataloknak, hogy a homoszexualitás abnormális? Szégyenkezniük kéne emiatt? Nem azoknak a fiataloknak kell szégyenkezniük, akik saját nemükhöz vonzódnak, hanem annak az országgyűlésnek, ami ezt a törvényt elfogadta!”

– mondta az Európai Néppárt nevében Jeroen Lenaers. A holland politikus szerint a jogállamiság magyarországi helyzetéről már eleget beszéltek, ideje lépéseket tenni.

 

Hidvéghi: Őrület

“Szavakat sem találni arra az őrületre, ami itt zajlik. Az önök által pocskondiázott törvény csak a gyermekek érdekeit védi,”

reagált az elhangzottakra Hidvéghi Balázs. Az Fidesz EP-képviselője szerint semmilyen alapjogot nem sért a jogszabály, mert “az nem érinti a felnőtteket.”

“Az LMBTQ-szervezetek szabadon működhetnek Magyarországon, de semmi keresnivalójuk az iskolákban és óvodákban,”

mondta.

 

Dobrev: Fejezzék be!

Magyarországot túszul ejtette egy “velejéig korrupt politikus cinikusan, rasszista politikával,” mondta Dobrev Klára, az Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

“Tehát önöknek, tisztelt Bizottság és Tanács, egyetlenegy dolguk van: hagyják abba és fejezzék be Orbán Viktor családtagjainak és oligarcháinak finanszírozását!”

 

Donáth: Európa tétovázik

“Miközben Európa vitázik és tétovázik, Orbán Viktor nem ül tétlenül:” idehozza a Fudant, fideszes alapítványoknak szervezi ki az egyetemeket, és kiárulja a magyar autópályákat, kezdte a Momentum EP-képviselője. Donáth Anna szerint

végül, hogy mindezekről elterelje a figyelmet, olyan megosztó törvényt hoz, ami magyart fordít magyar ellen.

“Szeretném ha végre megértenék: Magyarországnak nem üres szavakra, hanem valódi tettekre van szüksége,” zárta.

 

Hölvényi: Elsők között lennék

“Ha a törvény valóban támadná a homoszexuálisok jogait, elsők között lennék én magam, hogy fellépjek ellene,”

érvelt a KDNP-s Hölvényi György. A kereszténydemokrata politikus saját frakciójával, az Európai Néppárttal szembemenve védte a magyar törvényt. Szerinte

a matematika oktatáshoz is tanári képesítés kell, a gyermekek szexuális nevelését nem bízhatjuk aktivistákra.

A vitát záró felszólalásában Věra Jourová megerősítette: szükséges a gyermekek védelme, elismerik a szülők jogát, hogy ők döntsenek gyerekeik neveléséről, de “az alapjogokat is tiszteletben kell tartani, nem lehet egyik jogot kijátszani egy másik ellen.”

“Nagyon fontos kimondanom: ez a vita nem a magyar nép ellen szól! Ez a politikai vezetőkről szól,”

tette hozzá.

Orbán nix Strasbourg

Bár korábban volt rá példa, legutóbb 2018 őszén a Sargentini-jelentés vitáján, de a szerdai EP-vitán nem szólalt fel Orbán Viktor. Novák Katalin, a Fidesz alelnöke kedd este az ATV Híradójának árulta el, hogy a magyar miniszterelnök helyett Győri Enikő és Hidvéghi Balázs lesznek, “akik majd helytállnak.” Orbán távolmaradása nem váratlan: a június végi csúcson úgy mentek neki a tagállami vezetők a törvény miatt, hogy arról Angela Merkel is azt mondta, hogy

“ilyet még nem láttam.”

A szokatlanul kemény vita során Orbán mellett akkor csak szlovén kollégája, Janez Jansa állt ki. Ez mostanra teljesen elpárolgott, mint a soros elnökség képviselője, Anže Logar külügyminiszter a szerdai vitán leszögezte:

a szlovén EU-elnökség elkötelezett a jogállamisági kérdéseket tekintve. Az uniós alapszerződések egyértelműen tiltanak bárminemű a diszkrimánciót.

 

Szünet!

16 perce.

Vera Jourova: Ez a vita nem a magyar és a lengyel nép ellen szól!

Ez a vita jobbára a jelenlegi magyar és lengyel politikai vezetést bírálta, nem a két népet. Nagyon veszélyes tendenciákat látunk Európában, egyes emberek megbélyegzése veszélyes – hangsúlyozta Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke.

Reflektálva több képviselő bírálatára, feltette a kérdést: nem kellene inkább Brüsszelnek abbahagyni a kritikát és hagyni, hogy a tagállamok a szuverenitás zászlaja alatt abba az irányba haladjanak, amerre szeretnének?

Marian Turski lengyel történészt és újságírót, holokauszttúlélőt idézve Jourová közölte: nem szabad közömbösnek maradni, amikor a kisebbségeket megtámadják Európában, mert az valami olyasminek a kezdete, amit már megéltünk.

Meglátása szerint az Európai Bizottság helyesen jár el, amikor intézkedéseket vezet be a demokratikus berendezkedés és értékek védelme érdekében.

Válaszolt Guy Verhofstadtnak is. Tudatta, még nem fagyasztották be az uniós pénzek kifizetését, viszont a bizottság kész bebiztosítani a feltételekhez kötött forráslehívást. Mindazonáltal az Európai Bizottság várja az Európai Bíróság ítéletét az ügyben.

Amíg szükséges, a bizottság folytatni fogja a 7. cikkely alapján folyó eljárást az érintett tagállamokkal szemben. Jourová szerint azonban ez nem egy atombomba, inkább eszköz a párbeszédhez.

Eközben Guy Verhofstadt kiabált, de a tolmácsok nem hallották, hogy mit.

 

25 perce.

Abir Al-Sahlani svéd képviselőnő szerint a belépésnek való megfelelés nem egy váltott jegy, minden nap meg kell felelni a vállalt értékeknek.

Az iraki születésű politikus nehezményezte, hogy a svéd adófizetők pénzét autoriter rezsimeknek utalják át, akik szisztematikusan ássák alá a jogállamiságot.

 

30 perce.

Ez a jogszabály összemossa a homoszexuálisokat a pedofilokkal, és – utalva több atrocitásra – már látható, milyen hatásai vannak – mondta Cseh Katalin momentumos képviselőnő.

Felszólította képviselőtársait:

„NE FINANSZÍROZZÁK TOVÁBB ORBÁN VIKTOR KORRUPCIÓJÁT”.

 

Cseh Katalin szerint az emberi jogsértések csak eszközök a magyar kormányfő kezében, más a végcélja.

 

35 perce.

Meg vagyok döbbenve. Bezárták az egyetemeket, elvették a Klubrádió frekvenciáját. Három év telt el, és csak annyit tudnak mondani: érdekes volt a vita?

– mondta Guy Verhofstadt belga politikus. A magyar kormány régi ellensége rövid felszólalását azzal kezdte, hogy Vera Jourová bizottsági alelnöknek szegezte a kérdést: igaz-e az az értesülés, hogy a brüsszeli testület felfüggeszti a helyreállítási alapok folyósítását Magyarországnak.

Szégyennek tartom, ami itt történik

– folytatta. Mikor hozzák meg a döntést, melyben követelik Magyarországtól, hogy vonják vissza a melegellenes törvényt? – firtatta Verhofstadt, egyben arra emlékeztetett, a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást három éve elindította az Európai Parlament, ezért az nagyon kevés, ha most az Európai Bizottság további vizsgálatot, újabb vitát ígér.

 

45 perce.

„Milyen társadalom az olyan, ahol a kormány akarja meghatározni, hogy az ember kit szeressen? Milyen üzenetet adunk át a fiataloknak, ha azt mondjuk nekik, hogy a homoszexualitás abnormális? Szégyenkezzen egy fiatal emiatt?”

– fogalmazott Jeroen Lenaers az Európai Néppárt frakciójának nevében.

„Kizárólag egy olyan parlamentnek kell szégyenkeznie, amely elfogadott egy ilyen törvényt” – jelentette ki Lenaers, utalva az úgynevezett melegellenes törvényre.

A holland politikus méltatta azokat az európai vezetőket, akik elítélték a magyar jogszabályt, majd leszögezte: a jogállamiságot át kell tekinteni Európában, de most már elég volt a beszédből, ideje cselekedni.

 

47 perce.

Több, a magyar Országgyűlés által elfogadott törvény nemi orientáció mentén diszkriminál, ami ellentétes az európai értékekkel. Ebben nem köthetünk kompromisszumot

– fogalmazott Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke. Elmondta, a gyermekek védelme, a pedofil bűncselekményekkel szembeni harc közös érdek, a magyar jogszabály azonban ezt a célt összemossa a szexuális identitásukban, nemi orientációjukban kisebbségnek számító csoportokkal.

Az Európai Bizottság kifejezte aggodalmát, mely szerint a törvény egyes elemei az alapszerződésekben megfogalmazott szabadságjogokat sértenek

– mondta Jurová, hozzátéve, hogy erre az Európai Uniónak válaszolnia kell.

DE JUROVÁ AZT IS LESZÖGEZTE, HOGY A VITATOTT MAGYAR JOGSZABÁLY AZ UNIÓS PÉNZEK KIFIZETÉSÉRE IS HATÁSSAL LEHET.

 

Az Európai Bizottság ugyanis a diszkriminációmentességet is szem előtt tartja a támogatási pénzek kifizetésekor. A bizottság ezért aktívan vizsgálni fogja, hogy a feltételek adottak-e az európai uniós programok szabályoknak megfelelő végrehajtásához.

Elmondta azt is, hogy a magyar kormány elküldte a kritikákkal kapcsolatban megfogalmazott válaszát a bizottságnak; ezt a testület jelenleg értékeli.

Az Európai Bizottság mindent meg fog tenni, ami a hatáskörébe tartozik, hogy a szabadságjogokat minden állampolgárnak garantálja

– szögezte le Jurová.

 

52 perce.

 

„Aki egy országban megsérti az emberi jogokat, egész Európában sérti azokat”

 

– mondta Andreas Schieder, hozzátéve, hogy ezt egyértelműsíteni kell.

Az osztrák szociáldemokrata politikus szerint a magyar kormány jobboldali populizmusa még korrupcióval is párosul, ezzel kell az Európai Uniónak felvennie a harcot.

 

57 perce.

Emlékszem a kommunista igazságtalanság sötét idejére hazámban. És emlékszem azokra a bátrakra, akik több igazságért és szabadságért küzdöttek mindannyiunk számára. Egyszerűen szomorú és döbbenetes azt látni, hogy néhány évtizeddel később az egyikőjük, Orbán Viktor olyan politikát követ, amely szinte másolata az akkori idők politikájának

– fogalmazott Luděk Niedermayer cseh kereszténydemokrata képviselő. Hozzátette: Orbán most olyan politikát folytat, amely aligha biztosít jobb jövőt a magyar emberek számára.

„Nagyon örülök, hogy Európában egységesen fellépünk az ilyen jelenségekkel szemben”

 

– tette hozzá.

1 órával ezelőtt.

Manon Aubry, a Baloldal az Európai Parlamentben képviselőcsoport társelnöke azt mondta, hogy Európa nem fogadhatja el azt a törvényt, amely Budapesten született, és az LMBTQ-közösséghez tartozókat a pedofilokkal teszi egyenlővé. A képviselő szerint az európai polgároknak védeni kell az alapértékeket, és ez igaz ebben az esetben is. Az a baj, hogy a mai vita sem viszi előre a dolgokat, nézünk nagy szemekkel, de nem történik semmi. A szlovén, lengyel, magyar jogtiprásokkal gyakorlatilag nem foglalkozunk. Meg kellene állítani ezt a formálódó barna szövetséget. Azonnali szankciókat követelünk azok ellen, akik megsértik ezeket az alapelveket.

 

Frusztráló volt az Európai Tanács legutóbbi ülése – fogalmazott Marisa Matias portugál baloldali EP-képviselő, aki szintén támadta a magyar kormányt az úgynevezett pedofiltörvény miatt. Az Európai Unió legutóbbi soros elnöke Portugália volt, a képviselő szerint nagyon nehéz időszakban kapta meg a stafétát.

Az LMBT-közösségek elleni támadásokban Portugália végül úgy döntött, semleges álláspontra helyezkedik

– mondta a politikus, ami szerinte szintén frusztráló döntés volt, de a járvány elleni védekezésben elkövetett hibákat is felemlegette.

 

Eljött az idő a cselekvésre! – jelentette ki Dacian Cioloș, a liberális Renew Europe frakcióvezetője.

A román EP-képviselő bírálta az Orbán-kormányt a korrupció elburjánzásáért Magyarországon, közölve, hogy évről évre rosszabb a helyzet. Nehezményezte, hogy máig nem biztosította az Orbán-kormány az OLAF-jelentéshez azokat az adatokat, amelyek alapján megállapítható lenne, hova kerültek az EU-s támogatási források. Szerinte nem Magyarország megbüntetéséről van szó, hanem arról, hogy az EU-s forrásokkal ne élhessenek vissza Magyarországon.

Dacian Cioloș egy olyan rendszer felállítását sürgette, ami egyebek mellett biztosítaná, hogy

NE KERÜLJENEK EU-S PÉNZEK ORBÁN VIKTOR CSALÁDTAGJAIHOZ.

 

 

Ami sok, az sok!

 

– jelentette ki Iratxe García spanyol szocialista EP-képviselő.

A politikus szerint meg kell találni a módját annak, hogy az Európai Unió egységesen fel tudjon lépni a külpolitikában, ehhez viszont szükséges, hogy egységesen gondolkodjon, azonos értékek mentén. Szerinte fel kell gyorsítani a 7-es cikkely eljárását Magyarországgal szemben a melegellenes törvény miatt.

 

Manfred Weber, az Fidesz egykori pártcsaládjának, a konzervatív Európai Pártnak a frakcióvezetője a maga részéről szintén szégyennek nevezte a melegellenes szabályozást.

Szerinte túl messzire ment a magyar kormány azzal is, hogy Orbán Viktor megkérdőjelezte az „ever closer union” kitételt a Lisszaboni Szerződésben.

 

 

Ursula von der Leyen úgy vélte, az Európa Tanács által korábban megvitatott napirendi pontok közül egy sem volt olyannyira fontos, mint a magyar jogszabály, az ugyanis indentitásában sérti az uniós közösséget.

Utalva Lengyelországra, amely a magyar melegellenes törvényhez hasonló jogszabályt tervez elfogadni, Ursula von der Leyen leszögezte: az Európai Unióban nem lehetnek

 

„LMBTQ-mentes” övezetek.

 

Az Európai Parlament márciusban nyilvánította ki, hogy az Európai Unió szabad az LMBTQ-közösség tagjai előtt.

Erről itt írtunk részletesebben.

 

Utalva a jogállamisági mechanizmusra, Ursula von der Leyen fenyegetően kijelentette: ha sérül a jogállamiság, és az érinti a pénzügyi rendszert, akkor a bizottság lépni fog.

Egyelőre várják az Európai Bíróság értékelését arról, hogyan lehet alkalmazni a jogállamisági mechanizmust, amely lényegében pénzeket vonna meg olyan tagországoktól, amelyek sértik a feltételrendszerbe foglaltakat.

Hozzátette: mindazonáltal a vizsgált esetek közül az első dokumentumok kezelését ősszel megindítják, és egyetlen esetet sem fognak kihagyni.

Ursula von der Leyen korábban már jelezte, hogy Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárás indul az ügyben. Ennek első lépcsőfoka az a levél, amelyet az Európai Bizottság küldött az Orbán-kormánynak, és amelyre az Orbán-kormány már válaszolt is.