ÉLŐ közvetítés a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtti demonstrációról

Részt vettek a polgári engedetlenségben, ezért elbocsátották a Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanárát is pénteken. Az eset miatt akkora a közfelháborodás, hogy ismét tüntetést szerveztek az intézmény kapuja előtt.

Megváltak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanárától is, mert korábban többször is részt vettek a pedagógusok polgári engedetlenségében. Az eset miatt már nem egyszer szerveztek tüntetést az oktatási intézmény kapujánál.

Ez ellen tüntettek ismét a VI. kerületben a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt a Tanítanék és a noÁr Mozgalom. A helyszínen több százan gyűltek össze, a rendőrség pedig lezárta a Munkácsy Mihály utcát, ahol az iskola található.

24.hu tudósítása szerint a helyszínen jelen volt Soproni Tamás (Momentum), a kerület polgármestere, Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, Karácsony Gergely főpolgármester és Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője is.

A demonstráción többen is felszólaltak, elsőként egy szülő, aki szerint ha nem lesznek képzett gyerekek, az országnak sem lesz jövője.

Az egyik diák felszólalásában emlékeztette a résztvevőket, hogy  október 5-én  is sztrájkolni fognak, és addig folytatják a tiltakozást, amíg nem tapasztalnak érdemi változást. Az intézmény egyik végzős diákja beszédében azt nehezményezte, hogy

 

„kirúgtak öt olyan tanárt, aki mindennap azért dolgozott, hogy okos, felelősségteljes diákok legyenek a gyerekekből”.

 

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom aktivistája pedig úgy fogalmazott, csak azért nem rúgták ki pénteken, mert aznap épp nem tanított. Elmondása szerint még nem kapott felmondólevelet, ezért ma tanítani fog.

 

„Ma a jogtalanság magabiztos léptekkel jár […] A mai legyőzöttek a holnapi győzők”

 

– idézte az egyik német drámaíró versét beszédében.

 

Hangsúlyozta:

 

a tanárok elveszíthetik állásukat, de attól még tanárok maradnak.

 

 

A demonstrálók azt tervezik, hogy délután háromkor a Belügyminisztériumhoz mennek egy követeléssel, melynek célja, hogy vegyék vissza az elbocsátott tanárokat.