Előkerült egy hangfelvétel ahol a fideszes vezetők már a pályázatok kiírása előtt eldöntötték, kik fognak nyerni az EU-s pályázatokon!

0

A korábbi uniós ciklusban 2000 milliárd, a jelenleg futóban 12,000 milliárd forint kárt okozhat Magyarországnak az államilag szervezett és támogatott korrupció.

 

A volt LMP-s társelnök Hadházy Ákos hangfelvétellel bizonyította be, hogy a fideszes vezetők már a pályázatok kiírása előtt eldöntötték, kik fognak nyerni azokon. A felvételen Ács Rezső szekszárdi polgármester hallható, aki elmagyarázza Máté Péternek, szintén kormánypárti tanácsadójának, hogy Magyarországon ma bizony ez az állami gyakorlat.

„A pályázati rendszer ma így működik Magyarországon. Lejön, és azt mondja, hogy én kompletten megcsinálom neked, megnyerem neked, de én hozok mindent. És ha nem, akkor megyek egy várossal odébb. Mert van egy kvótám, amit én eloszthatok, és ha nem, akkor megyek egy várossal odébb. Zárt ajtók mögött sajnos ez van.”

Nem apró titkokról, egyedi elkövetőkről van tehát szó, hanem tudatos szisztémáról. Az európai uniós források ellopására kiépített rendszernek a pályázatokról döntő minisztériumok is aktív működtetői. A minisztérium kigondolja a pénzleosztás arányát, a botrányosan túlárazott, de sokszor színvonaltalan beruházásokkal házalnak a leendő nyertesek, majd a helyi önkormányzatok asszisztálnak a közpénz ebben a formában történő ellopásához.

A legtöbb uniós forrásról idén év elején egyébként még akkor a Lázár János vezette Miniszterelnökségnél és a Balog Zoltán fémjelezte Emberi Erőforrások Minisztériumánál döntenek.

Jó példa erre a Wosinsky Mór óvoda Szekszárdon, melynek bővítése 130 millió forintba került, miközben piaci ár (200 ezer forint/négyzetméter) esetén elegendő lett volna 66 millió forint, tehát kétszeres volt a túlárazás. A kivitelezéshez kapcsolódó korrupciós ügyben, két hónappal a munkák után Hadházy Ákos feljelentést tett, azonban az egyértelmű bizonyítékok ellenére nem történt semmi. A rendőrség az ügyet a NAV-nak továbbította, mivel sem a hivatali visszaélést, sem a hűtlen kezelést nem találta megalapozottnak, ezt követően az adóhatóság dobta azt vissza a rendőrségnek azzal, hogy ez nem költségvetési csalás, hanem hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés.

Szekszárd fideszes polgármestere elismerte, hogy a felvételen ő beszél, de azt állította, hogy a felvételt megvágták, így az „megtévesztő és a tények elferdítésére alkalmas”. Szerinte Szekszárdon minden a legnagyobb rendben van. A Fideszhez közelálló Lánczi Andrást idézve:

“…amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”